Så blir du en komplett golfspelare

Att fokusera på bra grunder ledde till mitt bästa år någonsin.
Du kan förbättra dig på samma sätt.

Jag har fått frågan gång på gång under det år som gått: har du gjort något annorlunda när det gäller förberedelser och träning? Svaret är inte särskilt upphetsande, men "Nej, det har jag inte".
2004 års säsong med nio segrar varav en major och 11 miljoner inspelade dollar var resultatet av nästan två års seriöst arbete när det gäller några få grundläggande saker som rör fulla svingar. Jag kände mig också väldigt säker på min puttning och på att jag fattade rätt beslut på banan.
Vad innebär motsvarande för dig? Först och främst, identifiera de två eller tre saker som du måste bli arbeta med och koncentrera dig på att bli bättre på dem utan att låta dig distraheras av andra tips eller nya svingtankar.
De övningar jag visar dig i slutet av den här artikeln är samma övningar som jag använt mig av på övningsfältet efter ronderna under två år.
För det andra, puttning och spelstrategi är två väldigt viktiga bitar i det pussel som utgör ett komplett spel. Alla talar om alla de timmar jag lägger ned på träning men de övnjingsrundor jag spelar är minst lika viktiga. Du måste sätta dig själv i situationer där du får slå de slag som du tränat på på rangen. Bläddra framåt och lär dig hur du blir en komplett spelare.


Självförtroende: Min säsong med nio segrar byggde på hur jag spelade 2003 och detr arbete jag lade ned innan säsongen började. detsamma gäller för dig - för att förbättra den kommande säsongen måste du sätta i gång och träna nu.


BTXT:
Ett stort ögonblick: Om jag måste slå ett viktigt slag under press, så blir det vanligen en fade - min normala bollflykt. Det är det slaget jag visualiserar. Försök inte ändra på dylika tendenser när mycket hänger på ett enda slag.


Driver
VÅGAR SATSA: En av de viktigaste sakerna som jag verkligen var tvungen att förbättra inför 2004 var jämnheten med drivern. Jag åstadkom detta genom att korta av svingen och göra den lite tajtare (se sidan xx). Jag använder också en driver med ett klubbhuvud som är en aning öppet för att jag inte ska förlora slag till vänster. Jag känner mig så säker med nmin driver att jag använder den mycket mer än vad många andra spelare gör.
Jag kan slå drivern rakare än mina fairwaywoods.


Järn
PRECISION: Jag drev bollen bra 2003 men drog inte tillräcklig fördel av det med mina korta inspel. Jag arbetade därför en hel del med uppställning och sikte - att vara bara en aning ur linje är skillnaden mellan en birdie och en bra tvåputt. Du måste vara kapabel att hitta flaggan med dina korta järn för att göra ett bra resultat. Här på bilden gör jag en mjuk, kontrollerad viktförflyttning. jag är i balans och mina ben är rör sig inte så att de påverkar slaget.

"Jag koncentrerar mig på att releasa slaget med mina höfter, inte med mina händer."


ruff
KOLLA LÄGET: En sak man inte får glömma bort är att ta vad läget ger dig. Om bollen vilar uppe på gräset kan du ta en hyfsat normal sving. Du får göra vissa anpassningar för att undvika alltför långtgående konsekvenser av en flyer (som att ta mindre klubba och räkna med mera rull). Om bollen ligger djupt nere i gräset måste du svinga mer aggressivt och förbereda dig på en del motstånd i bollträffen. Om bollen ligger djupt så ska du aldrig lita på en mjuk, lugn sving. Klubban kan fastna även i lättare ruff.


Klubbval
VAR AGGRESSIV: Jag brukar höra folk säga att det är bättre att ta mer klubba och svinga mjukare men jag gillar att göra tvärtom när det handlar om att hitta rätt klubba. Jag älskar avstånd som är lite längre än vad jag mäktar att slå, att ha till exempel 133 meter kvar när jag slår 131 med järnnian. Då kan jag slå ett fullt slag och göra en rejäl sving. För medelgolfaren är det viktigare att veta hur långt han eller hon måste flyga bollen för att nå greenkanten, inte längden till flaggan. Detta förutsätter att du är realistisk med de avstånd som du kan flyga bollen.

"Jag älskar avstånd som är lite längre än vad jag egentligen mäktar med att slå."

Bunkrar
Mindre sand, mer spinn: Ett slag från en greenbunker är lättare än en chipp från ruffen. Du ska tänka på att komma upp ur bunkern och ned på green. Jag väljer en punkt där jag vill att klubban ska gå in i sanden baserat på hur mycket jag vill att bollen ska spinna. Ju närmare bollen, desto mer precist stannar bollen. Lägg märke till att jag har behållit klubbhuvudet öppet genom bollträffen och in i avslutningen för att använda klubbans bounce.

Chippar
Välj en punkt: För mig handlar chippning om att hitta rätt punkt. Först bestämmer jag mig för var jag vill att bollen ska landa. Beroende på om jag vill att den ska bita direkt eller om den ska rulla mot hålet så väljer jag slag efter den punkten. Jag slår de flesta chippar med min L-wedge. Om jag måste slå lite längre, typ en 30-meterschipp, använder jag min pitchingwedge. Det är också en säkrare klubba att chippa med för amatörer.


"Var inte rädd för att byta putter - gör vad du måste för att få bollen i hålet."

Puttning
BARA OM KÄNSLA: Att jag bytte från en bellyputter till en vanlig modell inför PGA Championship fick mycket uppmärksamhet men jag hade vunnit 30 tävlingar med den korta puttern. Jag gick tillbaka till något jag kände till. Jag tränar puttar med ett hjälpmedel som ger mig en puttrörelse som ger en "rakt bakåt, rakt igenom-rörelse".

Övningar

1. En tajt baksving
Alla trodde tidigare att man var tvungen att ha en lång, mjuk baksving för att kunna slå bollen långt. Det är inte sant. Jag har arbetat för att göra min baksving kortare och mer kontrollerad och jag är 10 meter längre med varje klubba nu - för att nu inte också säga rakare - än jag var för tre år sedan. I den här positionen befinner jag mig på toppen av baksvingen (med mina järnklubbor blir jag inte mer parallell än så på toppen). Mebn jag har ändå tillräckligt stor uppvridning och tillräckligt mycket vidd. Numera känner jag att jag har betydligt mer kontroll över mina slag.

Hemligheten ligger i dammet
Golf är mitt jobb. Jag älskar att spela men jag är mycket seriös i allt jag gör. Jag tycker inte att det finns någon anledning för mig att spela om jag inte är fullständigt förberedd och det betyder träning tills jag känner mig redo och fylld av självförtroende. Det kan betyda tre timmar och 300 bollar efter rundan. Ju hårdare jag tränar på rangen och på gymmet, desto bättre har mina resultat blivit så jag tänker inte sluta. Jag tar torv efter en linje medan jag jobbar mig bakåt eftersom jag slår mot vissa speciella mål. Du kan utläsa mycket ur dina torvor.

2 Kolla planet
Jag slår mina bästa slag när klubban går först bak och sedan fram i samma plan. För att hålla koll på att den gör det trycker jag ned ett skaft bi marken i den vinkel som du ser på bilden och jag lägger ett annat skaft på marken i i linje med mållinjen, alldeles innanför bollen. Med skaften på plats tränar jag med varje klubba, jag svingar bakåt och framåt så att den befinner sig alldeles ovanför det vinklade skaftet.

3. Klubbhuvudets träffyta
Jag vill inte tappa slag till vänster så jag slår en massa slag med min caddie bakom mig. han kollar så att mitt klubbhuvud är vinkelrätt eller en aning öppet på toppen av min baksving. Skaftets linje och klubbhuvudets undersida är parallella med min vänstra underarm. Om tån pekade mera uppåt än den gör här skulle klubbhuvudet vara slutet. Låt en kompis kolla din position på toppen. Du kommer att förstå varför dina bollar flyger som de gör.

Av Vijay Singh
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!