Golfresor: Berömda golfhål Rock'n'roll i Arkansas

Golfresor: Berömda golfhål Rock'n'roll i Arkansas

Rock 'n' roll i Arkansas
Att vara son till en av tidernas mest framgångsrika finansmäklare på Wall Street kan innebära vissa krav. De kan vara rätt höga om fadern dessutom har varit ordförande på Augusta National. När man vill bygga en golfbana och har i det närmaste obegränsat med resurser och mark vill man göra något som ingen annan har gjort tidigare. Warren Stephens, son till Jack, såg möjligheterna och tog sig an uppgiften. I sina hemtrakter i Little Rock, Arkansas, satte han i gång projektet The Alotian Club och gav arkitekten Tom Fazio fria händer. Resultatet? Det kanske syns på bilden att det blev riktigt bra?
6 700 meter underbar golf. Överallt syns Lake Maumelle, sjön som amerikanerna lyriskt jämför med Lake Tahoe och som vi svenskar tycker påminner om Siljan. Från sjön hämtar för övrigt invånarna i Little Rock sitt dricksvatten.
Banan har till slut satt Arkansas på USA:s golfkarta. I amerikanska Golf Digest toppar den listan över America s Best New Courses 2005. The Alotian är den bästa nya privata banan. Oväntat nog är det första gången som en bana av Tom Fazio är nummer ett.
Warren Stephen följde själv Golf Digests listor på ett ganska behagligt sätt under 1980-talet. Tillsammans med sina sju bästa golfvänner begav han sig ut på årligen återkommande tävlingar. Under fyra dagar spelade de några av USA:s 100 bästa banor. Ena året spelade de National Golf Links of America, Shinnecock Hills och Maidstone. Nästa gång blev det Pine Valley och Merion.
De kallade sin lilla turnering för "America's Light Out Tour" och började kalla sig The Alotians. Namnet på hans nya bana är en hyllning till den tiden. Banan är givetvis även en hyllning till Augusta National där Stephens under många år har fått inspiration till golfen och livet. Att han tog hjälp av Fazio som ansvarat för Augustas förbättringar de senaste åren var ingen tillfällighet. God hjälp tog Fazio av Andy Banfield.
Banans karaktär och design är dock olika Augustas. Möjligen är det ännu vackrare i Arkansas än i Georgia. Det är upp till åskådaren att bedöma.
Av Stephen Szurlej
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!