Högt över havet - Nio av de 18 hålen ligger utmed kustens klippor

Högt över havet - Nio av de 18 hålen ligger utmed kustens klippor

Nio av de 18 hålen ligger utmed kustens klippor. Det är 90
meter ner till havet. Dramatiken är alltid stor på Old Head
Golf Links på Irlands sydöstra spets.
Det här handlar inte om skidåkning - men varför inte vara oförsiktig och våga sig på en jämförelse? Det handlar om det extrema.
Världens ski bums packar skidorna i sina skidfodral och beger sig till Kaukasus i Georgien, eller till Chile, eller till något orört kanadensiskt paradis där de tar helikoptern upp till ett bergsmassiv där snön är djup och orörd och där klipporna är som brantast.
Extremåkaren söker äventyret och lockas inte längre av välpreparerade pister på en vanlig österrikisk skidort. Andra seglar till Sydgeorgien eller simmar genom hela Mississippi.
Golfaren åker till Old Head Golf Links.

Banan är inte bäst i världen. Det finns banor som bedöms ha ännu bättre kondition, tradition, spelstrategiska möjligheter och allt annat som gör Pine Valley, Royal Melbourne och St Andrews och andra klassiska banor till de bästa.
Enligt irländska Golf Digest är Old Head den 14:e bästa banan på Irland.

Men för extremgolfaren är detta paradiset som tar plats på listan över världens mest spektakulära golfbanor. Jag tar mig friheten att utse Old Head till Europaetta. I USA finns Cypress Point, i Oceanien talas det om Kauri Cliffs och Cape Kidnappers, i Afrika slingrar sig fairways utmed klippor i Pezula i Knysna, Sydafrika.
På Old Head är det allt det vilda som lockar. Stormen. Vågorna. Hotet från himlen en regnig dag. Extremgolfaren trivs och bekymrar sig över att banan inte är designad av Alister MacKenzie på 1930-talet. Han eller hon spelar med lust och skrattar när en wedge plötsligt går 160 meter i medvinden.

Han eller hon har säkert ingen aning om att en grupp av sex arkitekter var involverade i arbetet med banan - Dr. Joe Carr, Ron Kirby, Eddie Hackett, Paddy Merrigan, Liam Higgins och Haulle O'Shea.
1997 öppnades banan, och sedan dess har duktiga marknadsförare lyckats sprida budskapet om att detta är en speciell plats på jorden. Den unika halvön ligger i sydöstra Irland, en underbar bilresa från fiskeybyn Kinsale, söder om Cork.
Enbart vandringen uppe på höjderna tillfredsställer äventyrarens alla behov. När vinden friskar i från ett kraftfullt hav är golfaren lika oskyddad som segelbåten som just lämnat hamnen.
Vraken från förlista fartyg är för övrigt många där nere i havets djup. Lusitania sänktes av en torped, sänd från en tysk ubåt, den 7 maj 1915. Det var en lugn och vacker dag. 1 200 besättningsmän miste livet.

Offren hedras med en minnessten på Old Head, och även extremgolfaren påminns om att allt i livet inte alltid är enkelt och underbart, även om man kan få en sådan lustfylld känsla på den här halvön. Håll balansen när du puttar på klippkanterna!
Från ett par tee- och greenområden är det 90 meter ner till havet. Stupen är branta som Parneviks sving. Inuti finns grottor där historiens öden och mysterier inte enbart handlar om bortslagna bollar.
Rådet vi får av Old Heads starter är för övrigt kort och koncist:
"Om du slår en boll över klippkanten, gå inte och hämta den."

Öppningshålet är ett rakt, tämligen enkelt, par 4- hål. Ingen varning för stup och raviner. Men redan på tvåan börjar marschen mot havet. Par 4, nedför, hårt i backen och bra rull. Greenen är svårträffad och ligger på en plats där gräs inte borde kunna växa. Treans tee är sedan inget för den höjdrädde.

Fjärde hålet har tack vare vyerna mot Old Heads fyr blivit ett av de mest berömda. Havet dundrar mot klipporna där nere till vänster om fairway.
Banan har fem par 5-hål, åtta par 4-hål och fem par 3-hål. Nio av hålen ligger utmed halvöns kuster i öster, söder och väster. Övriga nio är byggda i "inlandet" men havet känns ständigt närvarande och det är färre träd och blomsterplanteringar än på Augusta National.
Samtliga hål har sex tee-områden som ger möjligheter för alla nivåer av spelare. År 1999 gick en 6-boll av hyfsat hög kvalitet ut från backtee - Tiger Woods, David Duval, Payne Stewart, Lee Janzen, Stuart Appleby och Mark O'Meara. Linksbana? Inte enligt traditionalisterna som hellre talar om Portmarnock, Ballybunion och Lahinch. Men det struntar extremgolfaren i.

Den nya tidens golf bums kan tycka att greenfeen på 2 300 kronor är i högsta laget men ett billigare boende på bed and breakfast i Kinsale kan ändå göra det möjligt. Efteråt räcker pengarna till någon god irländsk dryck i klubbhuset.

Text: Tomas Hagfeldt
Foto: Old Head Golf Links
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!