Slutord - varför är det ingen som vet?

Slutord - varför är det ingen som vet?

En lång väntan på vår första majortitel på herrsidan
Det är en dag när listan över saker som jag "borde göra" känns lång. Givetvis är det då jag gör något helt annat. Den långa dagen på jobbet slutar med att jag ringer till Ove Sellberg, Torsten Hansson, Göran Zachrisson, John Cockin, Jan Rosell, Lennart Werkell och British Golf Museum i St Andrews.

Frågan som jag ställde mig på morgonen har utvecklats till något helt annat. Morgonens fråga: Varför lyckas inte svenska golfare bättre i US Masters? Kvällens frågor: Hur många svenskar har spelat i en majortävling? Varför är det ingen som vet?
Ove Sellberg (en av våra första golfstjärnor): "Innan du med statistik kritiserar svenskar i Masters bör du också kolla upp insatserna i US Open, PGA Championship och British Open. Det är inte säkert att skillnaderna är så stora."

Torsten Hansson (mental coach): "Jag tror att ingen svensk - hittills - har haft en mästares teknik, en mästares analysförmåga och en mästares mentala styrka för att vinna på de tuffaste banorna mot världens bästa spelare. Henrik Stenson har länge jobbat mot det målet. När han kommer till årets majors är han förberedd på ett sätt som ingen svensk har varit tidigare. Han har förmågan att höja sig och trivas extra mycket när utmaningen är som tuffast."
Jag hoppas att han har rätt, och jag vill tro också på den andre debutanten, Calle Pettersson. Efter alla dessa timmar vid TV:n de senaste åren vore det kul att se ett svenskt namn på resultattavlan i Masters. I de sju senaste tävlingarna har ingen varit bättre än 17:e man.

Dagen ägnas åt ivrigt sökande efter svenska insatser i de fyra största mästerskapen. Jag går igenom samtliga resultatlistor från 1970. Jag hittar fel i svenska historieböcker och gör mitt bästa för att själv inte missa något namn.
Statistiken är i vissa fall förbluffande. Med trötta ögon får jag fram siffror som 55-55 och blir alldeles hänförd av den stora upptäckten.
55 gånger har svenskar klarat kvalgränsen i en major i USA - 55 gånger har svenskar missat den. 11-11 i Masters, 18-19 i US Open, 26-25 i PGA Championship.
Alltså visar statistiken att vi är exakt lika bra/dåliga i de tre tävlingarna. I British Open är ställningen för övrigt 72-87.
I förhållande till antalet starter är även antalet topp 10-placeringar ungefär detsamma vid en bedömning. Noll i Masters (men Anders Forsbrand elva en gång och Per-Ulrik Johansson tolva två gånger), en i US Open (Fredrik Jacobson), sju i PGA Championship och elva i British Open.

I snitt är våra svenskar 14-16 slag efter vinnaren. Skillnaderna mellan tävlingarna är små och bevisar ingenting.
Det är British Open som har förbryllat och gjort att jag missat pendeltåget och stört flera personer med sena samtal. Det har tagit tid att göra den kompletta listan över svenska insatser i världens äldsta golftävling. Ingen tycks veta vad som hände före Gunnar Muellers tid, Gunnar som var den förste att spela alla fyra rundorna 1973.
Jan Rosell berättar att han 1972 missade kvalet med ett slag och inte fick spela huvudtävlingen på Muirfield. John Cockin hade lägenhet i Sverige men var engelsman när han gjorde hole in one på Royal Liverpools elfte hål 1967. Göran Zachrisson var utsänd journalist 1966 men blev ovän med presschefen. "Här ska vi inte ha någon svensk!"

Den tidens svenska golfare var goda amatörer som såg VM, EM, SM och British Amateur som de viktigaste tävlingarna. De var inte professionella men vi bör veta att några av dem höll hög Europaklass. Utan dem kanske vi i dag hade haft samma bredd som Norge, Holland och Portugal.
Lennart Werkell berättar något som jag velat ha bekräftat under hela dagen: Arne Werkell, hans pappa, var med på St Andrews 1946. Han missade kvalgränsen med ett slag. Det blåste hårt, och han treputtade alla de nio sista greenerna.
Arne Werkell var först. I dag har 49 svenska herrgolfare spelat en major. Totalt har de gjort 269 försök.
Jag har själv kommit fram till siffrorna och är oerhört nöjd med min arbetsdag. Men varför visste ingen innan? Är inte vår historia viktig? När får vi en vinnare?
Damsidan? Annika Sörenstam, Lotta Neumann och Helen Alfredsson har vunnit totalt elva majors.

Text: Tomas Hagfeldt
Foto: Getty Images
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!