Tillbaka till Mallorca - fler än 20 golfbanor

Tillbaka till Mallorca - fler än 20 golfbanor

Ön är inte större än Gotland - men har över 20 golfbanor. Den som någon gång varit här återkommer alltid en andra gång. Prinsessan Birgitta stannade för alltid.
Det fanns en tid då Mallorca ännu var alltför avlägset för att ens skulle tänka på det som resmål för de allra f lesta svenskar. Tills Göte Rosén banade väg på 50-talet. Göte Rosén var f lygpionjär och pilot på Transair och det berättas att han mitt i vintern hade varit på Mallorca med ett ambulansflyg för att hämta hem en sjuk svensk och upptäckt att ön var ett varmt och skönt semesterparadis.
Men hur få dit svenskarna? På den tiden var sällskapsresor något man gjorde med buss och knappast med flyg. Dock till andra platser än Mallorca.

Men "Busskungen" bussdirektör Knut-Oskar Gustafsson blev intresserad. Själv drev han Svensk Flyg och Bussrese- tjänst, och hade bussar stationerade i Hamburg, Marseille och Pisa och, det var ju klart, att chartra ett plan för en grupp svenskar och f lyga ner dem till de städerna vore ju inte så dumt.
Den 6 april 1954 lyfte så en DC3:a från Bromma flygplats med destination Hamburg. Där och då startade f lygcharterns historia, och de båda herrarna Rosén och Gustafsson blev de svenska f lygcharterresornas uppfinnare.
Lite mer än ett år senare, den 23 april 1955, landade det första charterplanet i Palma de Mallorca, efter att ha mellanlandat i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille. En DC3-resa på 24 timmar, i dag når man Mallorca direkt på 3,5 timmar. 1960 reste knappt 70 000 svenskar på charterresa, i dag har "alla" varit i väg.
Men om Mallorca då var synonymt med charter, grisfest och sangria är det i dag så oerhört mycket mer. Prinsessan Birgitta har slagit sig ner där, i Santa Ponsa på sydvästra delen av ön strax väster om Palma, och spelar golf ett par gånger i veckan. Prinsessan Birgitta, utbildad gymnastikdirektör, har också ända sedan 1991 haft sin egen årliga tävling på Santa Ponsa: Trofeo S.A.R Princesa Birgitta De Suecia. En specialinbjudningarnas historia.

Jesper Parnevik har också spelat här. Santa Ponsa var under sex år värd för Balearic Island Open. Jesper var med 1988 då han och Seve Ballesteros var i delad ledning efter avslutad tävling och tvingades till playoff. En riktig nagelbitare då de båda spelade 18:de hålet sju gånger i rad innan spanjoren med sitt välkända och känsliga närspel satte en chip för seger. (Sedan finns det också Santa Ponsa 2, men den är bara för medlemmar, samt 9-hålsbanan Santa Ponsa 3.)
Att Santa Ponsa dessutom är intimt förknippat med Mallorcas historia, eftersom det var här kung Jakob I, kallad "Jakob Erövraren", landsteg när han tog ön i besittning, får väl mer ses som historisk kuriosa att svänga sig med när man blickar ut på 18:e green på Santa Ponsa II, en green som ligger på en egen liten ö formad exakt som Mallorca självt.

På Mallorca finns över 20 golfbanor, varav de f lesta på sydvästra kusten vid Palma. Hit åker man om man vill ha närhet till Palma, nattliv och kända sevärdheter och man bor i Palmas västra delar och förorter som Palma Nova och Magaluf. Härifrån når man flera golfbanor på 15-45 minuter. Förutom Santa Ponsa även Bendinat, Poniente, den böljande Son Termens i bergen, Andtrax, nyrenoverade Son Vida med den svårare grannen Son Muntaner.
Nordöstra delen, runt Cala Millor, bjuder på lite lugnare områden med generellt sett lite bättre stränder. Här finns Canyamel, kanske den svåraste banan på ön, och Pula, den längsta banan, som i höstas var värd för Europatourens Mallorca Classic.

Här finns också Capdepera, designad av Arnold Palmerarkitekten Dan Maples. Här huserar 28-åriga Sara-Virginia Boex som värdinna. Singel, dotter i en stenrik familj som äger banor också i Tyskland och amerikanska Pinehurst, smart, vacker, arbetsam och trevlig - och med 4 i hcp. Av ungkarlarna på Mallorca kallas hon "the catch of the island". Och hon tycker att de svenska golfspelande gästerna är underbara.
"Svenskar är så tacksamma att ge service till", säger hon. "De spelar gärna vilken tid på dagen som helst, i vilket väder som helst, vilken veckodag som helst, och de kan golfens etikett. Svenskar har ett soligt temperament", säger hon. Och de älskar vår lasagne!

Capdepera är en annorlunda bana. På 200-årig åkermark öppnar den med tolv ganska flacka hål, helt väsensskilda från de avslutande sex som ger sig upp på bergsluttningarna med en vidunderlig utsikt. 15:e, par 3, har röstats fram som Mallorcas vackraste hål.
Banan öppnar välkomnande och ger medelgolfaren en rimlig chans att scora väl, för att på slutet höja ribban och bli betydligt mer utmanande. I början kan du dunka på med drivern utan rädsla, mot slutet krävs precision. För att avslutas på 18:e par 5 med djup ravin i vägen för utslaget. Ju mer du vågar gena över ravinen desto större chans har du att göra eagle. En tacksam belöning från banan.
"Vår högsäsong på Capdepera är mars och april", säger Sara-Virginia Boex. Just nu, alltså.

Då, på 1950-talet, stod det i en av de första charterbroschyrerna med tydlig och pregnant text: "Avresa från Bromma flygplats klockan 10.00. Senast 30 minuter före avfärden samlas resenärerna vid f lygplatsens stationsbyggnad, där svensk Bussresetjänsts representant (försedd med bolagets armbindel eller emblem) ävenså f lygvärdinna möta. Sedan vi ordnat tullformaliteterna, gå vi ombord på vårt abonnerade trafikf lygplan, en bekvämt inredd DC-3. Förutom flygvärdinnan består f lygplanets besättning av en chefspilot, en radioofficer och en chefsmekaniker."
Och Mallorca hägrar fortfarande.

Golfguide
Mallorca är mycket: Bad, avkoppling, bergsvandring och mountainbike. Kultur, shopping, barer och restauranger. Och naturligtvis golf. Några banor är flacka, andra kuperade. Men alltid gröna och medelhavsvackra. Det är lätt att ta sig runt med bil - till närmaste golfbana tar det bara minuter att köra och till den längst bort tar det högst en timme. Greenfee ligger mellan 700-800 kronor.
20 BANOR ATT VÄLJA PÅ:
Sydvästra delen vid Palma:
. Santa Ponsa: habitatgolf.es
. Poniente: ponientegolf.com
. Son Termens: golfsontermens.com
. Son Vida: sonvidagolf.com
. Son Muntaner: sonmuntanergolf.com

Södra delen vid Llucmajor:
. Marriott´s East/West Golf Son Antem: marriottgolf.com Sydöstra delen vid Porto Colom:
. Vall d'Or: valldorgolf.com

Nordöstra delen vid Artá:
. Pula: pulagolf.com
. Canyamel: canyamelgolf.com
. Capdepera: golfcapdepera.com Norra delen vid Alcúdia:
. Alcanada: golf-alcanada.com

HOTELLGUIDE Man kan uppleva Mallorca på många olika sätt. Här är några alternativ:
CHARTER MED VING
Hotell: Sunwing Resort Cala Bona
Reslängd: Weekend (3 nätter. 20-24 april) Greenfee tillkommer. (Capdepera 670 kronor, Pula 840 kronor.)
Totalpris för två: 8 650 kronor. Tel: 0771-995 995 Info: ving.se GOLFRESA
Hotell: Arabella Sheraton Golf
Greenfeerabatt: Son Vida Golf Course och Son Muntaner Golf Course. 1 april - 30 juni kostar 18 hål 535 kronor för hotellets gäster. (Ordinarie greenfee 750 kronor.)
Pris: 7 615 kronor/person för tre nätter. Golfbag på flyg: 250 kronor. Tel: 08-545 665 30 Info: golfworldtravel.se
LYX PÅ PURO HOTEL
Vill du bo riktigt lyxigt ska du boka in Puro Hotel i gamla stan i Palma. Condé Nast Traveller, rankar Puro Hotel på sin "Hot List 2005". Hotellet är skapat av den svenske fastighetsmiljonären och äventyraren Mats Wahlström. Ett standarddubbelrum kostar 235 euro/natt. Sviten kostar 440 euro/natt.
Mer info: purohotell.com
SVENSK AGENT
En nystartad svensk reseagent har samlat allt du behöver veta inför en golfsemester på Mallorca på mallorcagolf.se Här kan man planera och boka sin resa själv, välja golfklubbar, boka starttider, boka hyrbil, boka hotell, boka flygresa eller boka våningar. Här kan du också få lite rabatt på greenfee om du bokar starttid direkt via sajten och kan betala i förskott eller med kreditkort.
LILLA GOLFPAKETET:
7 nätter i dubbelrum på Hotell Horizonte, 10 minuter från Palma. 4 greenfee ingår. Hyrbil för två ingår.
PRIS: cirka 5 400 kronor/ person. Priset för flyg tillkommer. TEL: 040-97 08 20
INFO: mallorcagolf.se
BOKA FLYG:
www.flyme.com
www.sterling.dk
www.sas.se
www.iberia.com
www.spanair.com
www.sistaminuten.se
Flyg kostar från cirka 2 300 kronor och uppåt.
TEST PÅ NÄTET
Hur är banorna? Vilken kondition har de just nu? På mallorcagolf.info hittar du svaren. Olika testteam spelar regelbundet de olika banorna och bedömer respektive banas spelkondition efter ett antal olika parametrar.
TURIST:
tourspain.es Spanska turistbyråns hemsida tourspain.es har allt en turist behöver veta.

Text och foto: Anders Olow
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!