Bollkontroll. Genrebild: Getty Images

Bollar, bollar, bollar

Fem frågor utan klara svar om golfbollens framtid

Vad kan vi egentligen förvänta oss när vi byter bollar om några år?

Text: Olof Åsgård • 2023-12-07 Uppdaterad 2023-12-07

2028 går proffsen över till de nya bollarna och resten av världens golfspelare följer efter i januari 2030.

  • De herrproffs som slår allra längst beräknas tappa 13–15 yards med driver
  • Genomsnittlige manlige tourspelaren tappar 9–11 yards
  • Genomsnittliga LET/LPGA-spelaren tappar 5-7 yards
  • Genomsnittlige manlige fritidsgolfaren tappar 3-5 yards
  • Genomsnittliga kvinnliga fritidsgolfaren tappar 1-3 yards


Vad vi vet är att golfbollar kommer flyga lite kortare än de gör idag. Det finns också en massa saker som vi ännu inte vet något om. 

Vad ska hända med alla otillåtna golfbollar?

R&A och USGA uppger att drygt 30 procent av dagens bollmarknad kommer klara de framtida testerna och få finnas kvar. Premiumbollfamiljer som Titleist Pro V1, TaylorMade TP5, Callaway Chrome Soft, Bridgestone Tour B och Srixon Z-Star kommer behöva göras om.
Vilka bollar som är godkända eller icke godkända kommer såklart framgå och redovisas längre fram och tillverkare, leverantörer och säljare kommer inte ha otillåtna bollar i sortimenten år 2030.
Men!
Redan idag så går det fortfarande att hitta över 20 år gamla bollar i skogen, ruffar och vattenhinder. Vi får räkna med att det kommer finnas en drös otillåtna bollar i omlopp under lång tid och det kommer ställa krav på tillverkarna att märka upp sina nya, godkända bollar så att vi kan se skillnad på dem.

Viktigt att poängtera är att du får såklart spela på vilka bollar du vill så länge du inte använder otillåtna bollar vid officiellt spel (hcp-ronder, tävlingar). Precis som att du får konka ut 30 klubbor, placera ett vattenpass på green eller använda laserkikarens slopefunktion under dina träningsronder.
Sen kommer det förstås finnas golfklubbar som ser hårdare på övertramp än andra.

Kommer ens tourerna spela med dessa bollar?

Herrproffsens sätt att spela golf på är största anledningen till att vi ens har den här längddebatten och att reglerna görs om. PGA Tour kan dock göra lite som den vill. Exempelvis tillåter de klart längre förberedelsetid för spelarna än vad som står i regelboken.
PGA Tour gillade inte förslaget om uppdelning (enbart kortflygande tourboll för proffsen) som kom i mars, och de står inte 100 procent bakom det nya beslutet om att golfbollen backas tillbaka för alla.
I den värsta av världar kommer PGA Tour fortsatt välja att spela på ”långa” bollar, medan vi vanliga golfspelare tvingas köpa nya ”korta” bollar.
Sannolikheten för att det ska bli så känns dock låg – PGA Tour och de största tävlingsarrangörerna har fått meddelandet från R&A och USGA och förstår att de menar allvar. 

Varför proffsen 2028 och resten 2030?

Tillverkarna bad om längre tid för omställning och fick det. Innan bollarna rullas ut på touren bör själva utövarna, alltså proffsen, ha fått gott om tid på sig att lära sig hur de nya bollarna påverkar deras spel.
Att spelarna och tillverkarna skulle använda dessa två år som testperiod känns inte troligt. Allt kommer såklart vara så väl förberett som möjligt inför 2028, åtminstone när det kommer till den modell proffsen kommer använda framåt. 
Tillverkarna vill förmodligen också sälja sina nya grejer till fullt pris till konsument så fort som möjligt och troligtvis inte vilja rea ut sina lager under två års tid. För de snart olagliga bollarna kommer väl ingen vilja köpa till fullt pris. Eller?
Det här kan leda till att 2028 och 2029 blir två extremt förvirrande säsonger för vanliga golfspelare där nya och gamla bollar blandas friskt i bollfacken. Det kan också bli så att alla kör på som vanligt och världens samlade shopstyrka gör skiftet tidigt morgonen den 1 januari 2030.

Samma, modifierade eller helt nya modellnamn?

Jättarna på bollmarknaden har fått en del att fundera över, bland annat vad de ska göra med de inarbetade och klassiska modellnamnen på bollarna. Kommer de behålla samma namn? Kommer de lägga till någon beskrivande siffra eller bokstav? Eller kommer vi behöva säga hej då till exempelvis Titleist Pro V1, TaylorMade TP5, Callaway Chrome Soft, Bridgestone Tour B och Srixon Z-Star?

Vem ska kontrollera att alla spelar på godkända bollar?

I golf är man sin egen domare. Tyvärr är det en del som väljer att bortse från regler och bestämmelser. Att proffs skulle försöka mörka vilken boll de använder känns inte särskilt troligt, åtminstone inte på allra högsta nivå.
Att se till att alla deltagare på en vanlig klubbtävling spelar på godkända bollar kommer dock bli en tuff uppgift för funktionärer och domare. Deltagarna kommer såklart hjälpa varandra före start och också kolla upp om skogsfynden är okej. Men det kommer också finnas sådana som väljer att fuska, speciellt när risken för att bli upptäckt är liten. Och bra smällar i längsta drive-tävlingar kommer att följas av trötta kommentarer om att vinnarna använt gamla fuskbollar.  


Text: Olof Åsgård • 2023-12-07
NyheterBollargolfbollarNyheterUtrustning
Scroll to Top