Sommarlov i Foppaland - Peter Forsberg

Sommarlov i Foppaland - Peter Forsberg

Nej, det blev inga operationer efter årets NHL-säsong, dem tar han till hösten i stället. I år vill Peter Forsberg inte missa en enda möjlighet till golf hemma på Veckefjärden. är Peter Forsberg ska beskriva sig som golfspelare säger han att närspelet är en katastrof. Där emot slår han ganska långt. Och rakt. Ibland till och med samtidigt... Han skrattar. Det har gått någon månad sedan Nashville Predators åkte ur NHL-slutspelet. Då skrattade han inte. Förlust mot San José Sharks var lite snopet för tävlingsmaskinen Peter Forsberg som gått till klubben i slutet av säsongen för att få en chans att vinna Stanley Cup. Men så är hockeylivet. "Foppa" satte sig på flyget hem och rullade lagom mosig efter ett dygns resande in i Örnsköldsvik. Där gjorde han det han alltid gör. Åkte till golfbanan. "Det är så det är sedan några år nu. När jag kommer hem från USA åker jag till huset och packar upp lite saker. Sedan drar jag direkt till golfbanan. Jag vill med egna ögon se hur det har växt, vad som hänt. Under vintern och våren har jag ju fått rapporter från dem som jobbar där och att få se det med egna ögon är kul..." Och så beställer han pannkakor.

"Det längtar jag alltid efter när jag kommer hit. Pannkakor med sylt och grädde. Vi har riktigt bra kockar på restaurangen nu och det är viktigt, tycker jag. Jag käkar här säkert tre, fyra gånger i veckan." Jodå, de lagar annat än pannkakor också. Golfbanan är hans lilla baby. Veckefjärdens GC. Det är så den heter. Halva golf-Sverige reagerar fortfarande inte på namnet förrän man lägger till något om "Foppas" bana i Örnsköldsvik. Då känner alla till den. Lite bakgrund bara: Kent Forsberg, före detta förbundskapten för Tre Kronor och Peters pappa, är den som tillsammans med sonen drivit igenom banbygget. Peter hade som halva hockey-Sverige spelat en del golf på somrarna, ofta på Puttom norr om Ö-vik. I januari 1998 var några företagare från Örnsköldsvik över till Denver i USA och träffade givetvis bygdens hjälte Peter i samband med att hans Colorado Avalanche spelade NHL-match. En av dem visste att ett område precis söder om stan var på väg att bli ledigt. Han frågade i en taxi Peter om han inte skulle bygga en golfbana där. "Jo, det kan jag gärna göra", svarade Peter.

På den vägen är det. Kent Forsberg berättar: "Redan innan företagarna åkt från Denver ringde Peter hem och bad mig åka ut på Tvillingsta, som området heter. Han ville att jag skulle titta om det var möjligt att bygga en golfbana där. Jag tittade och sa att det nog var möjligt och då sa han bara 'japp, då gör vi det'." Sagt och gjort.

Efter en smygstart 15-16 augusti 2003, då det var stor invigning med tal av landshövding Gerhard Larsson och golf med kändisar, var sommaren 2004 Veckefjärdens första riktiga sommar. Vädermässigt var den våren en katastrof. De som var skeptiska till satsningen hade framför allt pratat om klimatet och hävdat att det är för kallt i Ångermanland. Att lägga ner de stora pengar som behövdes för att göra banan så bra som ambitionen var ansågs lika vågat som vissa av "Foppas" diagonalpassningar i anfallszon. Men "Foppa" är ju "Foppa". Passningarna hittar rätt. Nu är banan på gång. "De som jobbar med den dagligen har fått slita hårt. Vi vet ju alla att det tar några år för en bana att växa till sig. I början lägger man all kraft på de stora sakerna. Små detaljer hinns kanske inte med, men det börjar komma nu", säger Peter Forsberg. Han trivs på Veckefjärdens GC. Eller Vecke som han säger. Det märks inte minst när bilderna till det här reportaget tas. Ljuset är fint, banan likaså. Att få gå omkring där och slå bollar är den perfekta avkopplingen för den ofta så bevakade Peter Forsberg - trots att alltså Golf Digest följer varje steg den här dagen. "Miljön här är underbar. Jag trivs verkligen på Vecke", säger han och trixar lite med en boll och en järnklubba. Hans förhållande till bollar är sådant. Ser han en är det svårt att bara låta den vara. Man kan ju studsa en, två, tre gånger och så försöka med en fjärde på kanten och... Ni fattar.

Bra i fotboll, bra i tennis, bäst i hockey. Och när han som 17-åring började spela golf gick handicapen naturligtvis snabbt ner till kring tio. Det avkopplande är det han gillar mest med golf. "Att tävla är också kul, men bara det att få stänga av telefonen och vara fyra kompisar som går omkring ostört i fem timmar, ja, det är skönt. Vi kanske bettar om kaffet efter nio hål, det är ofta på den nivån."

"I sommar ska jag faktiskt spela mycket, har jag tänkt. De senaste åren har det blivit alldeles för lite. Jag har ju hela tiden haft problem med skador som måste åtgärdas, så varje sommar har jag varit nyopererad både här och där. Hand, fot, mjälte..." Någon enstaka runda på golfbanan har det blivit i bästa fall. "Femtonde hålet här är kul. 239 meter, par 4. Lite beroende på vind kan man prova att gena över vattnet och dra upp bollen direkt på green. Jag skulle tro att jag försöker det var tredje gång ungefär, det beror lite på hur det känts tidigare under rundan. Då och då lyckas man och det är alltid en skön känsla." Fjortonde hålet, signaturhålet med green ute i fjärden, är också en favorit. "Och 13:e, ett långt par 4 dogleg höger, är bra. Och nian, också ett par 4, är fint."

Skulle spelet inte stämma på hemmabanan kan han ju alltid knata upp till tvåans tee för att bara njuta av utsikten. Det är en sån utsikt som man brukar locka tyska turister med. Hela Veckefjärden glittrar i kvällssolen, en kanotist paddlar vid 15:e greenen, någon åker vattenskidor... Allt mot en fond av blånande berg och Själevads fantastiskt vackra och ovanliga kyrka. I det landskapet, konstaterar Forsberg, känner han sig mer hemma än någon annanstans. Var han kommer att bo och hur han kommer att leva den dagen han slutar spela hockey vet han inte mer än att han alltid kommer att tillbringa somrarna här. Modo blev svenska mästare i vintras, ivrigt påhejade från USA av den spelare som de flesta fortfarande förknippar med klubben. "Jag följer vanliga elitseriematcher på nätet. Slutspelet gick till och med att se på tv via nätet. Det var grymt kul. Tyvärr missade jag slutet av sista finalmatchen eftersom vi skulle flyga med laget då, men jag fick besked direkt att de vunnit."

I USA, hans andra hem, spelar han nästan aldrig golf "eftersom jag vill undvika att spela dagen före match och vi i princip spelar match varannan dag". Det kan möjligen bli någon enstaka runda i samband med en roadtrip till Kalifornien eller Florida. Hockeykarriären går mot sitt slut nu. Därför gjorde han något ovanligt efter den där förlusten mot San José Sharks. "De ville låta läkarundersöka mig efter säsongen för att se om något behövde fixas till under sommaren, men jag sa helt enkelt nej till det. Jag ville få spela golf den här sommaren. Det kändes som att det var så länge sedan jag hade en sådan sommar. Om det är något som måste åtgärdas får jag ta det framåt hösten." Om han nu fortsätter spela hockey. Beslut tas så småningom.

"Det är i alla fall himla skönt att vakna nu på mornarna, eftersom jag inte har ont någonstans. Jag har en hand, som är opererad, som jag känner av lite när det är kallt. Annars är det inga problem." Handicapen - nu talar vi golf igen - på 5,6 har han inte riktigt haft täckning för de senaste åren, men redan efter några rundor på försommaren började det kännas bra. Han tränar aldrig, bara spelar. "Ska man börja träna golf blir det nog så att man måste träna hela tiden. Därför står jag aldrig och tränar puttar eller bunkerslag eller vad det kan vara. Jag går ut och spelar och så blir det som det blir." Med tanke på att en hel del bollar märkta med nummer, just det, 21 efter hockeytröjan har hittats i ruffen borde han kanske träna lite. Ja, det är hans kompisar som säger det. Ofta blir det spel med just kompisarna. Gamla som bor kvar, Modo-spelare som fl yttat hem efter proffslivet och före detta Modo-spelare som är hemma på sommarsemester.

"Jag, farsan och brorsan brukar dessutom ha några prestigemöten på banan. Familjefejden. Senast vann pappa. Det är naturligtvis för jäkligt men, ja, tur för honom att vi har handicapsystem i den här sporten..." Hela hockeyvärldens nummer 21 byggde golfbanan i första hand för att han kände att Örnsköldsvik skulle må bra av en bana till vid sidan av Puttom på andra sidan stan. Klubben, som ligger på Golfbanevägen 21 och har "Foppa" som medlem nummer 21, drivs affärsmässigt. Men att tjäna pengar på 45-miljonersbygget har aldrig varit huvudsyftet, då skulle han ha satsat sina pengar i andra saker. Däremot fyller golfbanan ett annat behov. "Karriären går ju mot sitt slut och jag vet många idrottsmän som känner ett tomrum när de lägger av. Jag vill känna mig behövd någonstans. Därför känns det bra att ha projekt som skorna (succén Foppatoffl an som han tagit till Sverige) och golfbanan." Nu är han dessutom involverad i ett hotell som Scandic ska bygga nära ishallen.

"Att lägga av med ishockeyn är betydligt svårare än jag trodde. Jag sa länge att jag aldrig skulle spela längre än till 28 års ålder. Det var jag helt övertygad om. Men nu är jag 33 och håller fortfarande på." Tommy Nordström, banarkitekten från Simrishamn, ritade banan. Peter, som var med och hade synpunkter, berättar: "Han är ju den som kan det här. Men jag gav vissa riktlinjer. Till exempel ville jag inte att man ska behöva gå långt från en green för att komma till nästa tee. Det ska inte behöva vara 200-meterspromenader. Sedan ville jag ha brett mellan fairways så att det inte kommer bollar korsande. Mycket vatten ville jag också ha. Då ser man om bollen försvinner och slipper det där med att gå fram och leta, inte hitta och därför springa tillbaka för att slå en gång till." Just den svåra ruffen på vissa ställen har varit ett av Veckefjärdens problem: "Men det blir allt bättre. Nu börjar vi hinna ta tag i den biten också", säger Forsberg.

I Örnsköldsvik pågår sedan några år en kraftig utveckling. Från att ha varit en stad som, förutom vackra omgivningar, av alla utom möjligen Ö-viksborna ansetts rätt insomnad har en förändring skett. Hamnområdet inne i själva stan har fräschats upp och blivit, precis det många andra kuststäder pratar om att göra, ett levande område med flera restauranger, fik, småbåtshamn, minigolfbana... Exklusiva lägenheter har byggts just där. En ny ishall, Swedbank Arena, har tagit plats i hamnen och ersatt gamla Kempehallen. Stan har därmed fått en centralt placerad multiarena för hockey, förstås, men också för evenemang som Melodifestivalen. Byggandet av Botniabanan, järnvägen längs Norrlandskusten, öppnar nya vägar till Arlanda och Stockholm och för pendlare till Umeå och Sundsvall. Veckefjärdens GC ska ses som en del i det stora sammanhanget. Det var ett helt annat Örnsköldsvik som Peter Forsberg lämnade som tjugoåring. Det var då han åkte över till Nordamerika och har med andra ord bott hela sitt vuxna liv där. Då var han en ung och ganska blyg kille från Ö-vik. Nu har han, precis som stan, utvecklats till något betydligt större.

"Jag minns tydligt att jag såg 'Sudden' (Mats Sundin, spelare i Toronto) i tv när han intervjuades på engelska framför fyrtio mikrofoner och kameror. Jag var säker på att det där skulle jag aldrig klara av. Men man växer in i roller. Jag var ensam svensk i Quebec, när jag kom över, och det betydde säkert mycket för hur jag utvecklades som människa. Att tvingas klara sig själv var nyttigt." I vintras spelade han med Philadelphia Flyers i början av säsongen men byttes bort till Nashville Predators i slutet. Det var första gången han lämnade en klubb under pågående säsong, vilket inte är helt ovanligt i NHL annars. "Det hade gått tungt i Philadelphia så hockeymässigt var det ett lyft att få flytta. Socialt är det lite speciellt. Men jag kände några av killarna i Nashville sedan tidigare, Paul Kariya bland andra, så det gick rätt smidigt ändå. Jag hittade ett hus nästan direkt och flyttade in i det. Scott Hartnell, en annan spelare, kom med sin fru och hälsade på i Ö-vik i början av sommaren. Och, jodå, han hängde med och spelade golf på Veckefjärden. Förstås.

Text: Ola Liljendahl
Foto: Eric Josjö
Koordinator: Staffan Frid
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!