Väldigt vackert men också väldigt svårt. Foto: Jacob Sjöman

Banor och resor

Sveriges 13 svåraste par 3

Svårbemästrade par 3-hål kan sätta djupa spår. Förmodligen för att de framstod som enkla från början.

Text: Svensk Golf • 2022-03-07 Uppdaterad 2022-03-14

Listan publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 3/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

När du började spela golf gick du kanske i fällan att tro att den, relativt sett, ringa längden på par 3-hål gör dem enklare. Många gör dessutom sina första par och birdies på partreor.
Men ju bättre du blir, desto svårare blir korthålen. Det här gäller inte minst proffsen. På PGA Tour är snittscoren 3,06 slag på par 3, 4,03 slag på par 4 och 4,65 slag på par 5. Endast 27 spelare hade under 2020 en snittscore på 3,0 slag eller lägre på par 3. Vi kan alltså konstatera att par 3-hål är de främsta scoredödarna.
Ofta försöker banarkitekter att variera en banas par 3-hål. Variation i form av klubbval och svårighetsgrad är nästan alltid välkommet. Emellanåt stöter vi på par 3-hål som verkligen utmärker sig som klart svårare än resten, nästan så att par 3,5 vore rimligare.
Inte sällan är svårighetsgraden längdbaserad, men hindersättning och greenområdets utformning brukar också ha ett finger med i spelet.
Innan vi landade i den här listan över Sveriges 13 svåraste par 3 tog vi hjälp av er läsare för att vaska fram en bra uppställning. Vi fick in över 100 förslag (tack för det!). Motiveringarna var målande och det är tydligt att de här hålen har satt sina spår – och förstört ett och annat scorekort genom åren. Efter noggrann genomgång av förslagen, följt av heta diskussioner på redaktionen har vi landat i en lista utan inbördes ordning. Säkert kommer det finnas några i läsekretsen som saknar något hål på listan, konstigt vore nog annars. Någon annan kommer hävda att ett av de här hålen minsann är jätteenkelt och att denne gjort såväl hole-in-one som birdie på det. Till dig säger vi: Grattis!

Foto: Jacob Sjöman

Hål 16, Bro Hof Slott GC, Stadium Course

Längd 167/116 meter

Kan tänjas ut till 238 meter från svart tee. Vid behov, bör vi understryka. För det är inte helt ovanligt att mötas av piskande motvind i ansiktet uppe på hålets normala utslagsplatser, innan en riktigt lång klubba greppas ur bagen. Till viss del är detta ett mentalt kraftprov där flaggans uppenbarelse måste blockeras helt från ditt medvetande. Något som gäller upphöjt till hundra om den aktuella hålplaceringen är på greenens vänstra del.
Här är det mitten av greenen som gäller eftersom du behöver lämna dig en buffert åt båda håll. Den som sneglar för mycket åt den, vid första anblick, något mer generösa högersidan riskerar att ställas inför några riktigt knepiga närspelsslag från den djupgående avrinningsytan.
Par är bra, hör vi gång på gång yttras om hålet när Europatouren avverkat sina regelbundna stopp här. Ett påstående som det inte finns någon som helst anledning att ifrågasätta.

Foto: Kristoffer Kling

Hål 12, Lyckorna GK

Längd 150/130 meter

”Sveriges kortaste par 4!” deklarerade golfproffset, och forne hockeymålvakten, Wille Löfqvist efter sex tappade slag på fyra tävlingsvarv på detta aviga hål med den uppochnedvända wokpannan (den upphöjda greenen). Greenen upplevs som smalare än den egentligen är och känslan på tee är att till och med ett rakt slag kan gå snett. Har du missat greenen en gång här vet du vad som väntar. Att rädda par från de branta slänterna är nämligen inget du ens bör tro på. Nej, missar du green och ändå går därifrån med bogey ska du vara mer än nöjd.

Foto: Mickael Tannus

Hål 7, S:t Ibbs GK

Längd 190/165 meter

Att spelarna på vår inhemska proffstour utsett detta hål till ett av de 18 svåraste i Sverige säger det mesta. Tidigare golfproffset Fredrick Månsson, som tampats med S:t Ibbs sjua flera gånger, förklarar svårigheterna:
– Långt. Lite uppför och en outgräns ett par meter vänster om en långsmal green. Det är ett av de svåraste hålen jag spelat i Sverige där du vill undvika outen till varje pris. Vi spelade ofta modifierad poängbogey och det gjorde att många spelade upp sig kort om green och hoppades på chipp-enputt för par och sämst bogey för att inte riskera för mycket poängtapp. Jag har aldrig varit med om att det gängse valet på en proffstävling var att spela sig kort på ett par 3. S:t Ibb är en snårig och knepig niohålare där det är lättare att få fyra i på parfemmorna än partreorna. Sjuan har sin charm och är egentligen inte ett dåligt hål, det är ”outen” som förstör. De värsta gångerna var när man missade höger, där det var nedtrampat mellan bunkern och åttans tee, och var tvungen att slå en läskig lobb över bunkern med out strax bakom!

Foto: Johan Sundqvist

Hål 8, Landeryds GK, Vesterby

Längd 165/136 meter

När Sverigeeliten på MoreGolf Mastercard Tour besökte Vesterbybanan sommaren 2020 var hål 8 banans klart svåraste utmaning. Snittscoren var 3,44 slag, 0,14 slag mer än det näst svåraste hålet på banan.
”Du slog och hoppades. Landade du inte precis in på greenen så stannade bollen inte kvar. Det är nog det svåraste par 3-hål jag har spelat i Sverige.” säger Simon Forsström, som vunnit på Challenge Tour och slutade topp-10 i tävlingen på Vesterby 2020.
Simon Forsström förklarar hur han och tourkollegorna i stort sett aldrig ställs inför korthål där det inte går att sikta rakt på flaggan.
”Man kan nästan alltid sikta på flaggan. Här handlade det bara om att försöka träffa green. En tredjedel av slagen kanske träffade greenen. Och även om du missade green var det samma sak som gällde på nästa slag. Försöka träffa green och ta en bogey, eller sätta en långputt för par.”
Den diagonalt ställda greenytan, i förhållande till tee, är ganska grund och dessutom är greenerna på Vesterbybanan ofta hårda.
Endast höga slag med mycket spinn har en chans att landa och stanna på greenytan. Eftersom greenen också är upphöjd och omringad av skoningslösa avrinningsytor är det inte konstigt att hålet blir en tuff utmaning – även för proffsen.

Foto: Klubben

Hål 16, Lunds Akademiska GK

Längd 170/130 meter

”Kommer jag dit och har spelat dåligt är det lika bra att jag går till 17:e tee direkt.” Den här läsaren är inte ensam om att ha demoner på långa 16. Vattnet till höger ligger inte alltför nära greenkanten och borde inte vara i spel men blir det på grund av resten av hålkompositionen. Den säkra spellinjen mot vänsterkanten av green är smal och blockeras delvis av en bunker. Att missa vänster är inget bra alternativ och ger bekymmer vid nästa slag. Receptet är att pricka nålsögat mellan greenkant och vänsterbunkern, ta hjälp av greenlutningen och hoppas att du inte rullar för mycket höger.

Foto: Mickael Tannus

Hål 15, Sand GC

Längd 182/113 meter

På hål 15 slutar vi räkna efter tio bunkrar trots att vi tydligt ser att det finns ännu fler. Fyra av dem ligger kort om den snedställda och grunda greenen. Dem måste du flyga över men då har bollen bara 15 meter på sig att stanna, vilket inte är helt enkelt eftersom hålet är långt och greenen är upphöjd. Försöker du ta dessa bunkrar ur spel och istället sikta höger kan problemen bli ännu värre eftersom du då ökar risken markant att hamna i någon av de tiotalet bunkrar som ligger bakom green. Så hur ska man göra? Ja, några enkla riskfria alternativ från tee finns inte på Sands 15:e eftersom det bara gör att nästa slag blir svårare. För att lyckas bra här gäller att du besitter förmågan att slå högt, långt och helst med en stor dos spinn, detta med en hybrid eller en av bagens längre järnklubbor. Lite tur med vinden skadar inte det heller.

Foto: Jacob Sjöman

Hål 14, Falsterbo GK

Längd 196/171 meter

“Sikta mot fyren!” Du kan ställa klockan efter detta välmenande råd uppe på det 14:e hålets tee. Det kommer från din kompis i bollen som spelat Falsterbo tidigare eller från medlemmen som du lottats ihop med under sommarmånadernas fullmatade starttidsinferno. Du klurar ut vindriktningen, som skiftats sedan hålet innan, för att i nästa sekund slänga en sista blick mot fyrens ståtliga skepnad. När bollen följs genom luften gillar du vad du ser. Den dimper ner strax efter den vänstra bunkern och mentalt handlar det redan om att minst tvåputta sig till ett par. Någon minut senare dras mungiporna nedåt. Din boll ligger en bra bit till vänster. Vid en gångväg och du står nu inför ett diaboliskt närspelsslag av rang. Slumpartat och orättvisst? Javisst! Linksgolf är en multidimensionell upplevelse där det delvis blinda slaget från tee måste spelas med en klar förståelse för vad marken runt greenen kan och kommer göra med din boll. Lycka till, och glöm inte att sikta mot fyren.

Foto: Jacob Sjöman

Hål 5, Björklidens GK, Lapland Resorts

Längd 165/139 meter

Från de andra, bakre, utslagsplatserna är det här ett par 4-hål. När Svensk Golf i fjol listade Sveriges 25 vackraste hål tog också parfyran en given plats bland dessa.
Men nu fokuserar vi på par 3-hålet, som det är när utslaget mäter 165/139 meter från gul respektive röd tee. Utsikten, med Lapporten i fonden, är obeskrivligt vacker. Kanske är det också den storslagna omgivningen som får greenen där nere att verka lika obeskrivligt liten. Det känns verkligen som ett mycket litet frimärke. Faktum är att greenen också är den klart minsta av de 13 korthål vi har med i den här listan. Greenen är placerad på ett skarpt sluttande fjäll med dvärgbjörk, fjällbjörk, olika sorters mossa och annan vegetation redo att hänsynslöst sluka din boll om du avviker en tum ifrån din tänkta linje mot greenytan. Att du står högt upp på fjället, synnerligen vindutsatt, underlättar inte. Att ens håla ut här utan att förlora sin boll är en bedrift. Att göra par (eller bättre) – det är värt en stående ovation!

Foto: Kristoffer Kling

Hål 12, Torreby GK

Längd 154/112 meter

Vi säger absolut inte att den här halvblinda och upphöjda greenen är lätt att träffa från tee. Men sett till den här listan är Torrebys 12:e ett av de enklare i det avseendet. Vid missad greenträff tillhör det här hålet däremot toppen, svårighetsmässigt. Missar du från tee förvandlas tolvan snabbt till ett av de svåraste korthålen i landet och som en av våra läsare konstaterade så ”har mycket, och kommer mycket hända när den minimala greenen missas.” Det som händer är att en högermiss landar i vattnet där du, oavsett om bollen lever eller du behövt droppa, har ett extremt svårt närspelsslag kraftigt uppför framför dig. Samma brant blir till ett psykologiskt bekymmer ifall du missat kort eller till vänster, då du mest av allt (mer än att sätta bollen i hål) inte vill hamna höger och tvingas plocka fram din inre Phil Mickelson.

Foto: Klubben

Hål 11, Bjurholms GK

Längd 145/100 meter

Att ett par 3 behöver forecaddie under större tävlingar är inget gott tecken. Ännu sämre när forecaddien inte är en garanti för att bollen kommer hittas. Arkitekten Peter Nordwall föll pladask för landskapet och var, trots ortsbefolkningens tvivel, väldigt angelägen om att lägga ut en green i en av banans djupaste raviner. Så blev det också och efter att ett stort antal ton massor flyttats ligger den där, Hyllan, lika svårträffad som pianots högsta ton. Här har många, även scratchspelare, snopet fått gå tillbaka tee och slå en ny boll. Rutinerade medlemmar slår två bollar från början vid minsta misstanke att den första har rullat ner i ravinen bakom eller höger om green. Var du hamnat vet du nämligen inte förrän du passerat kullen som till stor del skymmer greenen. Här får du inte var för lång, för kort eller till höger. I banguiden skriver klubben: ”Det är medlut före, efter och till höger om green… Slå bollen kort till vänster och låt den rulla in på green. Var nöjd med greenträff!”

Foto: Jacob Sjöman

Hål 16, Halmstad GK, Norra banan

Längd 154/143 meter

Ett av Sveriges mest omtalade korthål. Samtidigt ett av de absolut svåraste. För att dechiffrera gåtan som ”Bäckahålet” utgör är något som även klubbens skickligaste spelare kan ägna ett helt golfliv åt. Det är helt enkelt ett korthål som kräver att du greppar klubban med självförtroende och levererar ett genuint bra golfslag. Punkt.
”Jag blir helt perplex ibland över hur svårt hålet är” säger klubbdirektören Christian
Jakobsson.
Då är han både plushandicappare och har ett antal KM-titlar på klubben i bagaget. Som han förklarar erbjuder hålet ingen bra ”bailout-yta”. Även om du undviker bäcken, som löper diagonalt längs greenens högersida, finns gott om svårigheter kvar. Drar du utslaget till vänster väntar troligen bunkerbesök i någon av de två greenbunkrarna. Skulle du slå bunkerslaget lite för långt, ja då väntar vattenbesök.
”När vi har företagsgolf så vill de ofta ha närmast hål på 16:e. Då svarar vi alltid att ’nej, det går inte. Det är inte säkert att någon träffar green.’ På den nivån är det.” säger Jakobsson.
Enda trösten är väl att ett bra slag lämnar dig med en skapligt harmlös putt, eftersom green­ytan i sig är ganska platt.

Foto Peter Cordén

Hål 18 Kungl. Drottningholms GK

Längd 171/136 meter

Den gapande dammen är inte det största problemet. Vi har den visserligen framför oss i ett av rondens mest kritiska skeden. Med 17 avverkade hål i både kropp och huvud är det lätt att både koncentrationen och orken sviktar. Att du inte behöver prestera ditt yttersta för att undvika ett vattenbesök kan invagga spelaren i ett bedrägligt lugn. På den avdelade greenytan, med flertalet distinkt avskilda sektioner, väntar ett antal riktigt luriga flaggplaceringar. Om längdkontrollen eller slagriktningen brister kan konsekvenserna bli riktigt jobbiga. Här finns både upp- och nedförsputtar som kan få fullvuxna golfare att gråta. Förutsatt att greenen träffats. Vid en miss finns det också en hel del välformulerade frågeställningar att reda ut med wedgarna i handen. Inte minst från de böljande och nedklippta foregreen­ytorna.

Foto: Mickael Tannus

Hål 1, Göteborgs Golf Klubb

Längd 195/168 meter

Detta korthål är döpt till Kaspiska Havet, vilket kan vara helt i linje med de stormiga känslor som här kan röras upp inombords. Vi möter detta barska par 3 som dagens allra första skarpa slag under ronden. Det är långt, det är svårt och kräver ett bestämt mått av ödmjukhet. Annars är det lätt att avfärda bunkern på den vänstra sidan som ett objekt utanför spelets ramar. Men på ett öppningshål är marginalerna snävare och vi löper plötsligt betydligt större risk att låta någon grad av tveksamhet krypa in i svingen – för att någon sekund senare se bollen segla ner i sanden. Ett mer fullgott slag bör riktas mot den vänstra sidan av greenen, om du nu besitter sådan precision från utslagsplatsens bitiga avstånd. Att det är nedförslut mot out of bounds-gränsen som lurar bakom greenen talar vi däremot tyst om. Vissa saker mår man bättre av att inte veta om.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Svensk Golf • 2022-03-07
Banor och resorArtiklarBanor och resorNyheterSvenska golfbanorSverige
Scroll to Top