Resguide - Det våras för Tjeckien

Resguide - Det våras för Tjeckien

Gikt eller yips? Vad vi än behöver bota så gör vi det i vår i de tjeckiska kurorterna. 1989 var ett avgörande år i Europa. Berlinmuren föll, Ungern öppnade gränsen mot Österrike, Östtyskland blev fritt och i Rumänien störtades Ceausescu. I Tjeckoslovakien gav kommunistregimen efter för trycket och författaren Václav Havel blev ny ledare. Sådant har betydelse för golfen. Befrielse från planekonomi öppnar nämligen för utländskt kapital och utländska investerare. Därför har även Tjeckien fått sin golfboom. I dag har man drygt 70 golfbanor, varav 25 är 18-håls banor, och landet utsågs nyligen till "Årets oupptäckta golfdestination" av golfturistbranschen. Ändå har golfen anor långt tillbaka i tiden i Tjeckien. Ända sedan det inte ens hette Tjeckien. Ja, innan det ens hette Tjeckoslovakien. Området bestod då av delstaterna Böhmen och Mähren som påverkades av det tyska och österrikiska inflytandet, och Slovakien som låg närmare den ungerska kulturen.

Men människorna som levde här var liksom överallt annars i världen uppdelade i rika och fattiga, adel och bönder, och deras behov såg ut som behoven i vår tid. De senare blev kroppsligt utmattade av fysiskt hårt arbete, de förra förmodligen mer "fatigue" av sitt leverne och i behov av kurbad. Eller som författaren till Spelman på taket formulerade det: "Folket som kommer hit är de som Gud har välsignat med ett överflöd av pengar och bestraffat med ett överflöd av fläsk." I Böhmen fanns Marienbad, Karlsbad och Franzensbad, den ryktbara "kurortstriangeln", dit man reste för att kurera sig. Salterna i vattnet var undergörande sades det. Hit åkte både kungar, statsmän, finansmän och kända kulturpersonligheter - men även vanligt folk, däribland sjuka barn - och sökte bot för verkliga eller inbillade åkommor. Hit kom mängder av folk på sommaren och drack allt de orkade av undervattnet - upp till sju liter om dagen - och berättelser om botade och helade spreds. Under 1800-talets sista kvartssekel hade Marienbad fyrtio källor och den tidens celebriteter var flitiga besökare. Goethe, Richard Wagner, som 1845 tog in på ett pensionat med hunden Pepsi och papegojan Papo, men som enligt läkaren saboterade behandlingen eftersom hans impulsiva idéer kring sin planerade opera Lohengrin ständigt krockade med behandlingstiderna.

Läkaren gav upp och förklarade Wagner omöjlig som patient. Den dödssjuke Chopin var också på kur i Marienbad, men den hjälpte föga mot hans astma och tuberkulos. Den giktdrabbade Mark Twain var också där, även om han klagade på de hårda inrutade rutinerna och skrev att: "Vad mig beträffar, förstår jag inte varför allt detta skall vara bättre än att helt enkelt ha gikt." En annan besökare var den engelske kungen Edward VII, och hans eget speciella marmorbadkar fi nns kvar på ett av Marienbads kurhotell. Stadens styresmän var på den här tiden inte helt obekanta med den nya moderna trenden att inkludera golf som en attraktion bland andra attraktioner på populära spa-orter. Bad Homburg på den tyska sidan, också den flitigt frekventerad av den aristokratiska eliten i Europa och en plats man sneglade på om man ville veta vad som var tidens trend bland de välbeställda, hade byggt en sådan där golfbana. Och det hade blivit succé. Således bestämdes det att även Mariánské Lázne (det tjeckiska namnet på Marienbad) skulle ha sin golfbana.

Det byggdes nio hål och hans Kunglig höghet Edward deltog i det högtidliga öppnandet den 21 augusti 1905. Golfbanan Mariánské Lázne var inte den första som byggdes, men det är den äldsta fortfarande existerande golfbanan. Konkurrenten om att vara först är egentligen Karlovy Vary (Karlsbad), som visserligen byggdes året före, men som övergavs på 20-talet för att anläggas på nytt ett decennium senare på annan plats. Nio hål blev arton 1929 och på 30-talet var golfbanan i Mariánské Lázne välkänd och populär bland Europas bemedlade skikt. Här spelade brittisk och österrikisk adel, diplomater och ledande industrimagnater. Herrarna Renault och Peugeot hörde till de återkommande gästerna. Mariánské Lázne var värd för praktiskt taget alla stora internationella golftävlingar som hölls i Tjeckien och Henry Cotton var en av de flitigaste besökarna bland de brittiska proffsen. Så kom kriget och golfbanan stängdes. Men närvaron av amerikanska soldater på plats i slutet av kriget gjorde att golfbanan inte växte igen, ett öde som drabbade grannen Karlovy Vary. Att den amerikanske generalen Patton ibland fick ta sina offi cerare i upptuktelse då de enligt rapporter spenderade för mycket tid på golfbanan får väl ses mer som ett ovanligt strategiskt förbiseende från denne annars alltid så strategiske militär. Den allierade närvaron i Tjeckien blev dock inte så långvarig, i stället blev det ju Stalins Sovjet som tog över. En kommunistregim med åsikten att allt som andades "borgerligt leverne" skulle utplånas. En golfbana med sina utövare tillhörde definitivt den kategorin och Mariánské Láznes förvandling till sant proletärt potatisland låg oroväckande nära. Kraven hade ställts av de rättrogna. Lokala inflyteslerika golfentusiaster lyckades dock hålla kommunisterna stången.

Men golfen i Tjeckien kom att ligga mycket i träda under denna officiellt golffientliga tid. Det var först 60-talet som bjöd på vissa lättnader både för landet och golfen. I slutet av 70-talet hade den ärevördiga golfbanan fått tillbaka sin kvalitet och 1979 spelades The European Junior Championship på Mariánské Lázne - ett slags erkännande av att den forna statusen nu var återställd. Sedan dess har banan varit värd för flera Europatourtävlingar. Mariánské Lázne kan också ståta med Royal i sitt namn, helt sanktionerat av den engelska drottningen, och naturligtvis pryds klubbens "Birdie Book" av en sepiabrun omslagsbild från invigningen 1905. Att klubbens mest framgångsrike spelare blivit tjeckisk mästare 24 gånger och heter Dvorák i efternamn får väl sägas bekräfta klubbens anrika karaktär snarare än att det är en tillfällighet. Royal Golf Club Mariánské Lázne är i dag en vacker relativt smal bana som mäter 5 839 meter från gul tee och med fairways kantad av tallar. Dessutom erbjuder kiosken vid driving rangen Pilsner Urquell, nationaldrycken Becherovka som förr i tiden lär ha ordinerats som injektion i rumpan, Koskenkorva, Coca-Cola, Sprite och choklad. Bara det.

I KARLSBAD VILLE MEDLEMMARNA i The Gentlemen's Fencing Club, även de påverkade av tidens exklusiva trend, erbjuda spagästerna i området mer än bara fäktning. Varför inte golf? 1904 förlades således nio hål på 2,3 hektar mark på det som i dag är Geyser Park i stadens södra utkanter. Den nya sporten blev populär, så populär att man snart ville bygga ut till 18 hål. Det gamla området var dock för trångt och man valde därför i stället en markplats nära den lilla byn med namnet Olsova Vrata. En av den tidens mer kända golfarkitekter, parisaren C Noskowski, anlitades för den nya banan som blev klar 1933. Nästan klar, vill säga - ekonomisk depression och krig kom emellan och det politiskt röda styret proklamerade golf som "en icke önskvärd sport". Trots den politiska miljön fortsatte en liten grupp golfare, mestadels gamla medlemmar, att göra vad de kunde för att hålla den förtynande golfbanan i gång. I april 1949 kunde klubben återinvigas. I dag är Golf Club Karlovy Vary Tjeckiens största med mer än 780 medlemmar, varav 110 barn och juniorer, och kanske också den vackraste i sin mustiga grönska på historisk mark.

KOMBINATIONEN SPA OCH GOLF klingar förvisso ljuvligt. Att låta förmiddagens golfrunda avslutas med behagligt örtbad och massage för att sedan avrundas på kvällen med en god trerätters och tjeckisk pilsner låter som en meny väl värd att åka till. Tjeckien behöver förvisso inte längre vara "Årets oupptäckta golfdestination".
EN SKÖN DAG I PRAG Den ultimata resan i Tjeckien måste gå via Prag. Ett eller två dygn i Prag är också ett måste. Själv började jag med en promenad i gamla stan och fick inom loppet av en halvtimme sju olika små färgglada informationsblad i handen. Alla bjöd de in till olika evenemang: Erotisk fotoutställning med bilder av Jan Saudek, en musikalisk The best of Mozart och Strauss-föreställning, en Vivaldi-konsert, Don Giovanni och Figaros bröllop som marionett-opera, Kungliga orkestern i Prag skulle ha en trumpetkonsert en kväll och spela Mozartopera en annan. Det kulturella utbudet verkar hur stort som helst. Prag är en vacker stad, och man kan betrakta henne till fots, från ett spårvagnsfönster eller från en kanalbåt. Bara en promenad över Karlsbron kan ta hur lång tid som helst. Den stensatta, gotiska bron är en favoritplats för konstnärer, artister och musiker. Själv blev jag stående en halvtimme framför ett par medelålders lite slitna gentlemän som spelade hänförande blues med gitarr, munspel och sång genom en mässingstratt. Karlsbron i solnedgången med Prags slott som guldblänkande kvällskuliss är enastående vackert. Här kan du som är omtänksam man kurtisera din kvinna på det att kärleken må leva länge. Dessutom svider inte en utsökt trerätters i plånboken. Den tjeckiska maten är liksom i resten av Centraleuropa kanske mer för gourmanden än för gourmén, rejäl, stabbig - men ändå god. Mycket kött och mycket friterat. Knödlar får väl anses vara nationalrätten, tätt följt av friterad ost med pommes frites och tartarsås. Tjeckiskt vin är ok, men det är ölen som är världsberömd. Bland de starkare dryckerna heter flaggskeppet Becherovka - en pepparkakssmakande likör från kurorten Karlsbad.
RESELEDAREN RESA SJÄLV Golfsäsong: April-oktober. Flyg till Tjeckien. Stockholm-Prag med till exempel Sterling: Cirka 2 000 kr/vuxen tur och retur. Taxi från flygplatsen till Prag centrum: Fast pris 650 koruna (cirka 230 kronor). NYTTIG KUNSKAP Karlsbad heter Karlovy Vary på tjeckiska. Marienbad heter Mariánské Lázne. Franzenbad heter Frantiskovy Lázne. Tjeckiska pengar heter koruna. 100 kc motsvarar cirka 35 svenska kronor. Dela den tjeckiska summan med 3. Hotellrum i Prag: Cirka 500 kr/person/natt för ett trestjärnigt centralt beläget. [url=www.travelstart.se]För mer info,klicka här[/url] Hyra bil: Cirka 3 000 kronor för en VW Golf eller liknande för en vecka. Boka på till exempel [url=www.holidayautos.se] klicka här för mer info om Holiday Autos[/url] Bensin kostar ca 32 kc/litern. Resväg till Karlovy Vary i västra Böhmen där golfbanorna i det här reportaget ligger är cirka 15 mil västerut från Prag. Karta och resväg: [url=http://maps.google.se] Google maps[/url] BOENDE Hotell i Karlovy Vary: Cirka 500-600 kronor/ person/natt. [url=www.hotelsprague.cz] För mer info, klicka här[/url] Spa-behandlingar varierar stort och därmed också priserna. Från enkla pooldopp, bastu och massage till hela program för muskler eller reumatisk värk. Ett "Mini Spa program" med en hotellnatt, två spa-behandlingar och fri tillgång till olika jacuzzi-pooler, romerskt bad, bastu och fitnessanläggning kostar på Spa Hotel Nové Lázne i Marienbad cirka 1 000 kronor/person. Flera hotell erbjuder också golf/spapaket. Villa Butterfly i Marienbad har ett "Royal Golf Package" för cirka 3 200 kronor. Då ingår tre övernattningar med frukost, en festmiddag, en kosmetisk behandling för henne, en "regeneration massage" för honom, fri tillgång till pool och bastu och två greenfee på Royal Golf Club Mariánské Lázne. [url=www.marienbad.cz]För mer info om Marienbad klicka här[/url] GOLF Klicka på länkarna för mer info [url=www.golfml.cz] Royal Golf Club Mariánské Lázne[/url] (Banan ligger ca 750 meter över havet, så här börjar säsongen i maj).
[url=www.golfresort.cz] Golf Resort Karlovy Vary[/url]
[url=www.gr-fl.cz]Golf Club Frantiskovy Lázne [/url]
[url=www.golf-sokolov.cz]Golf Club Sokolov[/url]
Alla hemsidor har texter på engelska. Golfpaket med researrangörer: REvent Golfresor/Konferenser har golfpaket till Karlsbadsområdet från cirka 6 500 kronor. Flyg t/r från Stockholm/Köpenhamn, golfbag på flyget, transfer t/f flyg och hotell, 6 nätter, del i dubbelrum inklusive frukost och 4 eller 5 greenfee beroende på val av hotell. [url=www.revent.nu] Klicka för mer info om REvent[/url]

Easton Golf har också golfpaket till både Karlsbad, Marienbad och Franzenbad. Buss från Malmö till Karlsbad. Plats i dubbelrum inklusive frukost. 4 greenfee (2 Cihelny, 1 Karlsbad, 1 Sokolov). Transporter till banorna. Golfvärd finns på plats. Utflykt till Prag ingår. Pris: Cirka 6 000 kronor. Vill du hellre ta flyget kostar det cirka 3 000 kronor extra. Läs mer på [url=www.eastongolf.se]Eastongolf[/url] Banorna i det här reportaget har också gått ihop med egna golfpaket - Golfpass West Bohemia. 5 greenfee för Royal Golf Club Mariánské Lázne, Golf Resort Karlovy Vary, Golf Club Frantiskovy Lázne (Franzenbad), Golf Club Sokolov och Astoria Golf Club Cihelny kostar 5 200 kc (cirka 1 800 kronor). Normal greenfee är annars 400-650 kronor för 18 hål hela veckan. HEMSIDOR Reseinformation, tips och guider: Klicka på länkarna.
[url=www.chechtourism.com] Chech Tourism[/url]
[url=www.inyourpocket.com] In Your Pocket[/url]
[url=www.myczechrepublic.com] My Czech Republic[/url]
[url=www.cgta.cz] CGTA[/url]

Av Anders Olow
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!