Fredrik Wetterstrand - fokusera på effekten

Fredrik Wetterstrand - fokusera på effekten

Den bäste tränaren har du inom dig - utnyttja honom! DU KOMMER TILL EN GOLFBANA och någon visar dig runt och berättar vad spelet går ut på. Personen visar banan, förklarar regelerna och ger dig en golfutrustning. Sen lämnar han dig med orden: "Nu har du den har banan ensam till ditt förfogande i ett år. Lycka till!"
Du har ingen aning om någon teknik eller vilken klubba som ska användas i olika lägen. Du får helt enkelt prova dig fram. Hade en sådan start på din golfkarriär gjort att ditt spel sett annorlunda ut i dag? Det är kanske en orealistisk tanke men faktum är att en stor del av våra rörelser lärs in på just det sättet. Och faktum är att många av dessa rörelser är synnerligen effektiva. Vi kan klättra uppför stegar, kasta macka på vattnet och cykla, utan att någon uttryckligen förklarat hur man gör. Ändå kan vi utföra dessa komplexa rörelser. En intressant fråga är därför om vi kan lära oss golf på det sättet. För att ta reda på vad som hade hänt om någon skulle försöka lära sig golf på det sättet är det enklast att jämföra med en idrott där man oftast inte inleder sin karriär genom kontakt med en tränare, till exempel skateboard. En nybörjare på skateboard inleder sannolikt med ganska små och stela rörelser. Armarna används framför allt för att hålla balansen. Efter lite träning kommer åkaren att våga ta ut rörelsen mer och mer, blir mjukare i benen och börja använda armarna för att sätta fart. Med ytterligare träning och med mer erfarenhet från olika situationer kommer han att kunna utnyttja små lutningar för att få ytterligare fart och anpassa sig till olika underlag.
INLÄRNINGSPROCESSEN sker relativt omedvetet och hela tiden med fokus på effekten, inte på rörelsen i sig. Man fokuserar alltså inte på att armarna ska hjälpa till för att skapa fart. Man fokuserar på att få högre fart på brädan och upptäcker att armarna kan åstadkomma det. Åkaren ställs inför ett problem och löser det, i stället för att någon ger honom facit. Just detta sätt att lära sig något, att fokusera på effekten istället för på rörelsen i sig, har i flera undersökningar visat sig vara en inlärningsmetod som ger bättre resultat. Låt säga att du ofta duffar dina järnslag och går till din tränare för att få hjälp. Tränaren observerar att du står kvar för länge på högerfoten i nedsvingen och du lutar dig från målet vid bollträffen, vilket leder till en tendens att duffa. Frågan är hur tränaren kan ge dig en bättre rörelse. DET VANLIGASTE är att tränaren ger den uttryckliga instruktionen att få över kropps tyngden mer till vänsterfoten i nersvingen, vilket ger ett tydligt fokus på rörelsen. Ett alternativ är att försätta dig i en situation som ger dig fokus på effekten av rörelsen, till exempel genom att lägga en peg fem centimeter bakom bollen, så att du slår i den om du duffar. I stället för att fokusera på att få över kroppstyngden till vänsterfoten ska träffa bollen utan att träffa peggen. På det sättet ökar tränaren din medvetenhet om klubbans färd mot bollen, vilket efter en stunds träning leder till att du faktiskt får en bra viktöverföring utan att vara medveten om det. Fokus på effekten ger förändring av tekniken. Förutom att inlärningseffekten verkar bli bättre genom den här typen av instruktion menar forskarna att det finns ytterligare en fördel. Nämligen att spelare som fått träna på det här sättet klarar av att hantera stressfyllda situationer bättre. En tänkbar förklaring är att de är vana att ha fokus på effekten av slaget, i stället för på tekniken. Spelare som har för stark fokus på tekniken får ofta problem under press. Den som tränat med fokus på effekten av slagen har sannolikt tagit till sig en teknik som känns naturlig för just dem, vilket gör att de kan upprepa den lättare och dessutom anpassa den till omständigheterna. Nu menar jag inte att vi skulle vara bättre på golf om vi skrotade tränarna. Däremot kan tränarna förfina sina metoder. Man lär sig enormt mycket av att testa sig fram. Hur ska du få ut bollen från tjockruffen? Hur ska du förbättra bollträffen i nedförsbacke? Hur kan du utnyttja vinden på inspelen? Sätt dig i problemsituationer och försök hitta lösningar. Testa olika tekniker, studera bollbanan och se vad det blir för skillnad. Den bästa tränaren finns i dig själv.

Av Fredrik Wetterstrand
Foto Getty Images
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!