Nordea Masters – Previews

Tournytt

Det är Robert Karlssons roll inför Ryder Cup

Det är mer än ett år till dess att nästa Ryder Cup startar. Men redan nu har planerna inför tävlingen börjat skapas.

Text: Jesper Johansson • 2017-07-28 Uppdaterad 2019-12-12

Drygt en månad har passerat sedan Thomas Björn offentliggjorde att Robert Karlsson är en av hans assisterande kaptener i Ryder Cup på Le Golf National nästa höst. Fortfarande är det långt kvar tills matchen mellan den gamla och nya världen spelas, men redan nu ser Robert Karlsson fram emot tävlingen.
– När jag såg att Thomas blev klar skickade jag ett litet mail och gratulerade honom samtidigt som jag skrev att jag gärna står till tjänst på något sätt om han ville det, säger Karlsson.

Hur har första tiden varit?
– Det är mycket större än vad jag trodde att det skulle vara. När jag var med 2006 kom vice kaptenerna in till oss på onsdagen innan tävling. Riktigt så fungerar det inte nu.

Robert Karlsson känner Thomas Björn sedan tidigare, och menar att åren på touren gör att man lär känna de flesta efter en tid.
– Vi träffas hela tiden och vi båda har suttit i European Tours tournament committe. Så jag känner honom väl och vet hur han fungerar. Han vill ha personer runt omkring sig som han kan lita på.

Hur laget kommer se ut den 25 september 2018 är förstås för tidigt att säga. Men Robert Karlsson har redan några idéer:
– Jag har fått en app till mobilen av touren med all statistik och jag har redan nu satt ihop ett lag som jag tror det kommer se ut nästa år. Det finns några idéer baserade på vilka spelare som är bäst på de olika delarna av spelet.

“Det är bättre att ha en sämre rankad spelare som har en fin form”

En spelare som ska bli uttagen behöver inte bara vara i bra form, menar Karlsson. Spelaren ska också passa in i laget. Hur har han presterat på Le Golf National, där tävlingen spelas? Och vad är hans styrkor i spelet?
– Spelare som är starka på närspelet ska sättas med en som missar alla greener men träffar alla fairways, säger Karlsson och fortsätter:
– Padraig Harrington sa till mig en gång när vi spelade foursome: “Jag känner mig så avslappnad just nu. När jag spelade med Colin Montgomerie visste jag att jag var tvungen att träffa fairway, för han har aldrig slagit en boll från ruffen – men det har du”.

 

Så var Ryder Cup – match för match

Förra årets Ryder Cup på Hazeltine var ingen lyckad tävling för det europeiska laget. USA vann med 17–11, vilket har gjort att det europeiska laget har gjort om sitt sätt att ta ut laget. Den amerikanska kaptenen får nämligen ta ut fyra spelare utöver de åtta som kvalar in till laget. Samma sak gäller nu för Europas kapten, Thomas Björn.
– Det blir tydligare och tydligare att vi måste ha spelare som har form när de kommer in till tävlingen. Spelare som tidigt är klara för tävlingen men sedan spelar dåligt när det väl är dags kan knappast vara på en sämre plats på jorden. För det finns inget värre än att vara där och spela dåligt. Det är bättre att ha en sämre rankad spelare som har en fin form.

Har du redan nu blivit tilldelad ett ansvar av Thomas Björn?
– Jag vet inte vad jag ska göra när jag väl är på plats. Men fram till dess har jag ansvar för statistiken.


Text: Jesper Johansson • 2017-07-28
TournyttRobert KarlssonRyder CupThomas BjörnTournytt
Scroll to Top