GOLF - Tankar du inte tänkt: Vinterträning

GOLF - Tankar du inte tänkt: Vinterträning

Bild 318365

Hösten måste vara den mest underskattade golfperioden under året. På våren blir folk som tokiga så fort det står +1 på termometern, även om det är dimma och halv storm. Bollrännan kan vara full redan klockan 9 på morgonen och irriterade sjusovare får vända hem igen, när de anländer strax före lunch. En runda på sex timmar är inte hela världen, tycker många.

På hösten däremot, kan det vara helt tomt på banan en lördag med solsken och 10 plusgrader, trots att greenerna är perfekta och trots att man med lätthet kan ta sig runt på tre timmar. Golfsäsongen är mycket längre än vad de flesta inser. För jag tror inte att det är motivationsbrist som gör att man inte spelar under hösten. De flesta man pratar med säger att de spelat alldeles för lite, men nästa år ska det bli mer.

När den bästa golfperioden förbyts mot den tråkigaste är frågan vad man kan göra under vintern för att vara i god form till de första sextimmarsrundorna i vår. Många tycker att inomhusträning är tråkigt och det är svårt att se om det gör några resultat. De flesta har inte ens tillgång till en golfhall. Att hålla kroppen i trim genom konditions- eller styrketräning är inte heller så uppskattade förslag, även om det vore en god idé för de flesta.

Nej, mina förslag är inte ett dugg jobbiga. Även den lataste orkar med. Men med den erfarenhet jag har från de spelare jag träffat under året är jag övertygad om att det skulle ge väldigt stora resultat.

För det första, förbättra din rörlighet. Undersökningar har visat att förbättrad rörlighet ofta har större effekt på golfsving och slaglängd än vad styrketräning har. Enbart genom rörlighetsträning kan man öka klubbhuvudets hastighet över 10 procent på bara ett par månader. Det är mycket mer än du kan få ut av den bästa drivern i hela världen. Särskilt herrar har mycket att vinna på förbättrad rörlighet. En stark muskel kan inte utnyttjas maximalt om den inte kan sträckas ut ordentligt. I en golfsving är det särskilt viktigt eftersom baksvingen är starkt begränsad av spelarens rörlighet. Och den som inte kan göra en full baksving kan inte heller få maximal fart på klubban.

Vanliga svingproblem följer med begränsad rörlighet. Att man rätar ut högerbenet (om man är högerspelare) under baksvingen, att man böjer vänsterarmen på toppen av baksvingen, att man reser upp överkroppen under baksvingen, att vänster häl lyfts från marken eller att man helt enkelt inte kan göra en full baksving. Oavsett vilket av problemen man råkar ut för minskar möjligheten att slå konsekventa golfslag. Det innebär att en förbättrad rörlighet leder till både rakare och längre slag. Sådana garantier lämnar inte ens drivertillverkarna. Det verkar alltså klokare att investera i en lektion på ett gym eller en bok om rörlighetsträning än en ny driver. Du får en bättre hälsa på köpet och minskar risken för skador genom golfen.

För det andra, förbättra ditt sikte med puttern. Om det finns något problem som verkligen många spelare har gemensamt så är det siktet. Att sikta rätt borde vara enkelt och nästan alla tror att de siktar rätt. Det krävs ofta videofilmning eller andra konkreta bevis för att övertyga spelaren om att det är just siktet som är fel. Ett felaktigt sikte leder till sneda eller inkonsekventa slag. Det kluriga när man ska förbättra sitt sikte är att det då känns som att man siktar fel. Man blir osäker och vågar inte lita på den nya upplevelsen. Osäkerheten i sig är nästan ännu sämre än att sikta fel. Därför, kontrollera ditt sikte redan nu under vintern och träna in ett perfekt sikte redan innan du går ut på golfbanan i vår. Träna så mycket att det perfekta siktet känns naturligt så att du kan lita på att det verkligen är rätt.

Det enklaste är att börja med puttern. Ta en isskrapa (en sådan fyrkantig med reklam på) eller ett CD-fodral och rita ett vinkelrätt streck över det. Därefter riktar du in puttern så noga du kan mot till exempel en boll som du placerat ett par meter ifrån dig. Följ din vanliga procedur när du siktar in puttern. Lägg sedan isskrapan kant i kant med putterbladet, så att strecket är vinkelrätt mot bladet och därmed pekar mot målet. Sätt dig därefter bakom isskrapan så att du ser över den mot bollen. Siktar den verkligen där du trodde? Det absolut vanligaste är att högerspelare siktar mer till höger än de tror och vänsterspelare siktar till vänster. Någon slags illusion verkar åstadkomma detta fenomen, men oavsett om du siktar för mycket till höger eller till vänster är det något du måste träna på. Träna några minuter några dagar i veckan så att du vänjer dig vid ett perfekt sikte. Försök hitta en procedur som gör att du hittar rätt sikte på en gång. Det kommer att ge stora resultat framför allt på kortputtar, men även på långa slag, när du spelar din första runda framåt vårkanten.

Alltså - om du vill vara väl förberedd inför nästan säsong, utan att göra något jobbigt som tar mycket tid:

- Förbättra din rörlighet. Skaffa dig kunskap om rörlighetsträning för golfspelare och ägna en kvart tre dagar i veckan åt det.
- Förbättra ditt sikte, framför allt med puttern. Lägg lika mycket tid på det.
- Och glöm inte bort att utnyttja hösten nästa år. Golfsäsongen är mycket längre än du tror.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har du chansen att köpa Golf - tankar du inte tänkt, direkt från förlaget till specialpris. Den perfekta julklappen - till dig själv eller golfspelande vänner!

Pris endast 229:-, porto- och fakturakostnad tillkommer med 55 kr.
Säljs bara via Golf Digest!

Beställ ditt ex senast den 19 december och du får boken innan jul.

Maila din beställning till shop@golfdigest.se

Fredrik Wetterstrand har tidigare i samarbete med svenska Golf Digest gett ut boken Golfens psykologi.

  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!