Jesper Parnevik – i händelsernas centrum
Foto: Jensen Larson

Jesper Parnevik – i händelsernas centrum

Jesper Parneviks galna liv i Florida blir TV-serie i vår. Gäster och fester passerar revy samtidigt som han letar efter tävlingsinstinkten för en sista satsning på golfbanan...

Jesper Parnevik är fortfarande en ikon. Andra svenska golfare har vunnit fler och större tävlingar, och det finns de som spelat in betydligt mer pengar. Men vår nyfikenhet och fascination för den amerikanske pionjären dör inte. Den som följer Jesper Parnevik på  sociala medier får bilden av en rastlös 50-åring, som ständigt befinner sig i händelsernas centrum, alltid omgiven av människor. Det är därför TV3 gjort en hel realityserie om -familjen Parneviks liv i huset i Florida. Samtidigt letar han efter tävlingsinstinkten för att ta upp golfen på -allvar igen. Champions Tour väntar.

Familjen Parnevik ska bli tv-serie. Vad kan vi som tittare förvänta oss?
Jesper: "Jag har faktiskt varit lite orolig över det där. Jag hade lite ångest när vi spelade in. Jag hatar dålig tv. Jag har själv inte sett något program ännu men det ska bli väldigt intressant. Allt kan ju vinklas och klippas hur som helst. Det hände så många märkliga saker under de där veckorna. En hel del skumma saker.  Många kommer nog att tro att det är skriptat. Efteråt tänkte jag: "Hur kunde allt det där hända när TV var här?" Det var sjuka olyckor, och en massa andra händelser, både roliga och tråkiga. Så det blir både skratt och tårar. Det blir nog ganska intimt."

Det händer alltid mycket runt dig?
"Ja, det var full rulle hela hösten och det fortsatte under julen när alla mina systrar med familj kom på besök. Som mest var vi 24 personer i huset under tre veckor."

Oj, det låter... påfrestande?
"Tja, men det är ganska kul också. Men nu är det vardag igen. Alla gästerna drog för några dagar sedan.  Och nu känns huset tyst och tomt.  De kom veckan efter det att TV-teamet hade lämnat oss så det har varit fullt hus i två månader. Under de veckor som TV-teamet var här hade jag en massa polare på besök. Och mitt i allt detta kaos ska man försöka få in lite golfträning också."

Du gillar att ha folk -omkring dig?
"Ja, vi har alltid haft det så. Huset i Florida har blivit lite av en centralpunkt för släkt och vänner. Nu när det är mörkt och kallt i Sverige vill ju alla komma över och hälsa på. Och eftersom jag har svårt att säga nej så är det fullt hus ganska ofta. Men i år var det kris. Det kom så många gäster att en familj fick sova på båten. En annan sov i salongen. Ja, folk sov överallt. Men vi är så tajta i vår familj så det har varit lugnt. Alla kommer överens."

Varför tror du att TV3 ville göra en serie program om just er familj?
"Faktum är att jag var tillfrågad av amerikansk tv redan för 15 år sedan. De ville göra reality innan begreppet ens fanns. De var här och tyckte att det alltid hände en massa grejer. Men det blev inget då, jag spelade ju golf på heltid på den tiden."

Du var med i Berg flyttar in för några år sedan.
"Jag har egentligen aldrig varit särskilt förtjust i reality-tv men av någon anledning tackade jag ja till att medverka i Berg flyttar in. Jag brukar tacka nej till det mesta i Sverige, och jag hade aldrig sett Carina Berg men tyckte det verkade vara en bra tjej så jag sa ja spontant. Det kändes rätt. Sedan har vi blivit kompisar. De skulle egentligen vara här och spela in under en dag men de blev kvar en vecka. Sedan kom de tillbaka på semestern, Carina och Kristian Luuk och familj. Och under tiden de var här så var det alltid fullt hus. Det kom en massa andra polare som hälsade på också. Vi var väl 15-20 man i huset. Och då sa de en kväll under en barbecue att 'det här borde vi göra något av'."

Jag var egentligen inte förtjust i idén. Jag har sett för många dåliga realityshower. Men jag sa ja och så satte de igång i september. De var här  i ett par månader och det var fantastiskt kul. Bland det roligaste jag gjort, faktiskt. Att träffa alla dessa människor! Det var inte bara mina kompisar utan det kom också extrainbjudna varje vecka. Idrottsmän, artister, musiker, politiker... Jag har ju tappat kontakten lite med Sverige, jag tittar inte på svensk tv.
Så för mig var det helt nya bekantskaper-. Det var väldigt roligt att träffa dem. 

Hade du ingen koll på vilka som kom hem till dig?
"Nej, och jag lät bli att googla dem för jag ville inte ha förufattade meningar. Jag visste inte om de var populära eller kontroversiella. Jag ville ha en neutral ingång. Men jag lyckades bli bra kompis med alla, tycker jag. Egentligen var det ju en helt vanlig vinter hemma hos oss – men med kameror. Så det blir väl en blandning av vardag och roliga grejer som vi gör med gästerna."

Ni verkar vara en familj som hela tiden gör saker?
"Ja, faktiskt. Det händer alltid mycket hos oss. Vi har gäster nästan hela tiden. Kompisar kommer på besök som i sin tur tar med sina kompisar.  Gästhuset är oftast fullt. Sedan träffar jag ofta folk på fester och cocktailparties men som så ofta på fester hinner man inte prata särskilt mycket. Jag är intresserad av människor. Jag gillar att höra livshistorier. Var de kommer ifrån, hur de hamnat där de hamnat. Det är ju ofta oplanerade händelser som gör att man hamnar där man hamnar. Jag tycker sådant är kul att lyssna på. Jag gillar fascinerande historier."

Berg flyttade också in hos några andra idrottsstjärnor: Tomas Wassberg, Anja Pärson, Gunde Svan, Börje Salming och Glenn Hysén. Vilket  får mig att tänka på att du skulle platsa i Mästarnas Mästare?
"Jag har aldrig sett programmet men jag har faktiskt blivit tillfrågad. Men då var det inte läge, jag var skadad. De sa att jag inte behövde köra för fullt men... jag vet hur det blir. Det gör man ju ändå. Det går inte att hålla igen. Så det har inte blivit av. Men det verkar ganska roligt." 

Jesper Parneviks liv blir realitysåpa. Foto: Erik Josjö

Du har haft problem med kroppen de senaste åren. Hur är status nu?
"Nu känns det bra, och det gjorde det även i våras när jag lirade. Sedan vurpade jag på en Segway, och då var det ju stopp igen. Jag har gjort många idiotgrejer. Jag kan inte ens spela pingis utan att skada mig. Det är nog säkrast att jag håller mig på golfbanan."

Din skadelista är ju rätt märklig.
"Ja, jag har brutit tån mot ölbackar, haft höftskador, ryggskador, fingerskador, revbensskador... Det är mycket! Jag klämde handen i en vinsch på båten. Jag krossade hälen förra sommaren när jag hade lite för bråttom i radhuset. Jag hade glömt något på övervåningen och var lite stressad.  När jag skulle nedför trapporna fastnade jag med foten i en korg. Jag flög nedför trapporna."

Och när du skulle spela på Bro Hof klämde du handen i en bildörr!
"Ja, just det! Det hade jag nästan glömt, det var ett par år sedan. Det har varit mycket skit, det måste jag säga."

Hur förbereder du dig inför seniortouren?
"Jag har börjat köra för fullt nu. Jag hade tänkt spela i Palm Springs men det blev PGA Show i Orlando med Puma Cobra istället. Jag hoppas det blir någon tävling innan Champions Tour drar igång. Men det är inte klart hur många, det blir antingen Web.com eller PGA Tour."

Hur slår du bollen idag? Är du nöjd?
"Ja, det känns bra. Jag har tränat ganska mycket fys så jag slår rätt långt också, tycker jag. Så det känns riktigt okej. Det är framför allt skönt att kunna träna och slå bollar utan att bli helt handikappad. För inte länge sedan kunde jag knappt ta mig ur sängen morgonen efter jag hade slagit bollar i ett par timmar."

Funderar du något över svingen nuförtiden?
"Nja, jag har aldrig funderat så mycket på svingen men -provat en del. Under hösten har jag  inte haft tid att tänka. Jag har bara spelat, och tidigare har jag -tvingats svinga runt skador-. Jag har fått hitta på nya sätt att slå. Nu känns det fritt rörelsemässigt."

En gång beskrevs du som en sökare som testade olika saker. Hur tänker du idag när det gäller liv och träning?
"Det är väl lite mindre sökande idag. Jag har inte sökt klart men det är mindre experimenterande. Hoppas jag. Jag har haft samma putter i ett halvår nu. 

Jag har väl kommit på vad man ska söka och vad man inte ska söka. Men du vet hur golfare är: Det är aldrig ens eget fel. Det är alltid utrustningen."

Spaceman har skärpt sig?
"Ja. Som det var... Jag tror att jag är den ende som åkt till US Masters på Augusta och glömt klubborna hemma. En gång när jag spelade där använde jag fem putters på fyra dagar. Det var nya varje dag. Jag använde två putters bara under första dagen. Den tiden är förbi. Hoppas jag."

En gång i tiden var du skeptisk till att spela på Champions Tour. Varför har du ändrat dig?
"Jag kommer ihåg när jag sa det.Jag var 30 då och hade tänkt att jag skulle lägga av vid 40."

Hela Parneviksfamiljen. Foto Erik Josjö/TV3

"Jag sa att om jag fortfarande lirar när jag är 50 så skulle de säga till mig: "Vad f-n håller du på med?" Men nu ser jag enbart fram emot det. Saker förändras. Dessutom har jag ju haft så många skador de senaste åren, det gör väl att jag är extra sugen. Jag har snackat med många som är därute – Nick Price, Jimenez, Langer... De tycker det är kul därute. Det är många som sagt att de bara ska spela en eller två tävlingar och sedan återgå till att spela på PGA-touren men de fortsätter. Det är ett kul gäng: Fred Couples, Vijay Singh, Fred Funk..."

Bernhard Langer blir en utmaning! Han hade 18 topp 10 på 21 tävlingar.
"Ja, det var  många som sa att han spelat den bästa golfen i hans liv. Det fanns faktiskt de som tyckte att han skulle få ett wild card, till Ryder Cup. För han spelade så extremt bra."

Kan du vinna?
"Man ska ju inte tro att det bara är att gå ut och dominera. Det är hög kvalitet på golfen. Och det kommer att dröja ett tag innan man hittat tävlingsrutinerna igen. Jag har ju spelat så sporadiskt de senaste åren. Men får man bara spela några tävlingar i rad, då är det lättare."

Var du på allvar orolig för ekonomin de åren?
"Ja, det har jag varit några gånger. Jag menar, räkningarna fortsätter komma även när man inte spelar på touren. I och med att jag varit skadad så mycket så har det ju inte kommit in några pengar. Men sedan har jag haft lite flyt, också. När det var lite halvtajt ekonomiskt så hade jag flyt med andra saker. Så det har löst sig."

Andra saker? Är det affärsprojekt som gått bra?
"Ja, några av dem har vaknat till liv. Och så såldes ju till exempel  J.Lindeberg för några år sedan. Jag hade ju inte så mycket betalt i början. Det var ett bonussystem. Men när jag började spela bra kunde de inte betala och då fick jag aktier istället. Och det var ju bra."

Så du har inga planer på att sälja huset längre?
"Nja, men skulle man få ett bra bud så. Vi la ut det till försäljning för några år sedan men det är inget som är på tapeten just nu. Men huset är stort och nu börjar ju barnen flytta ut. En ska börja i college i höst och en börjar nästa höst."

Spelar du fortfarande på Medalist? Vilka brukar du ha sällskap med när du spelar?
"Det är många från PGA Tour där: Rikard, Freddie, Tiger, Dustin, Men jag tror att Dustin sålt och flyttat härifrån. Jag såg honom en gång i höstas men inte sedan dess. Han ska ju bli pappa, snart också."

Din senaste "normala" säsong var 2008. Då spelade du 29 tävlingar.
"Sedan dess har jag bara spelat sporadiskt. Det svåra med att börja tävla igen är att komma in i rutinerna och framför allt: Att hitta tävlingsinstinkten! Men kan jag bara få kroppen att fungera, då vet jag att tävlingsinstinkten kommer att vakna till liv."

Du har designat två golf-banor, The Golden -Elephant, i Kina. 
"Eh, ja, just det. I Peking för länge sedan. Jag höll på att fiffla med det en del. Men det blev väl många resor, och det tog mycket tid. Det är inget jag tänkt satsa på. Men jag var där rätt ofta då, och det var en kul erfarenhet. På den tiden spelade jag ganska mycket så det tog för mycket tid. Det är kul att ha gjort det men det är inget som lockar längre. På sistone har det ju inte byggts så mycket, heller. Jag var med på en del resorts där de skulle bygga i lite större format. Sedan blev det tufft ekonomiskt. Nu är det på uppgång igen.Man jag ska fokusera på golfen i år."

Blir det spel i Sverige i år? 
"Jag vet inte, jag har inte kollat vad som händer. Går Masters i Skåne igen? Det vore faktiskt rätt kul att komma hem, tycker jag. Om nu inte någon stor tävling går samtidigt."

Familjen Parnevik består av hustrun Mia, döttrarna Peg, Penny, Philippa samt sonen Phoenix. Foto: Erik Josjö/TV3

SEGRAR I KARRIÄREN

Segrar på European Tour
1993 Scottish Open
1995 Volvo Scandinavian Masters
1996 Trophée Lancôme
1998 Volvo Scandinavian Masters

Segrar på PGA TOUR
1998 Phoenix Open
1999 Greater Greensboro Chrysler Classic
2000 Bob Hope Chrysler Classic, GTE Byron -Nelson Classic
2001 Honda Classic

  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!