Svenska Golfkrogar: Systrarnas Söta/Luleå GK
Emma och Elin. Efter utbildning i Grythyttan hamnade de plötsligt på en golfkrog.

Svenska Golfkrogar: Systrarnas Söta/Luleå GK

Hjortron och sill på tvillingarna Åströms sommarkrog.

Norrlands guld

Deras julbord har snabbt blivit populära. I vintras kändes det som att varje norrbottning begav sig till -Luleå Golfklubbs restaurang.

Elin och Emma Åström -driver den sedan 2012. De kom från sitt sommarkafé där de bjudit på hembakade bakverk. De tog med sig namnet "Systrarnas Söta" och har på golfklubben fortsatt att baka läckerheter medan luncherna serverats. När sommaren nu kommit till Luleå har de behållit- sin popularitet.

"Golfarna vill snabbt ut på banan – men vi har fått de flesta att stanna i restaurangen och på verandan."

Dagens delikatess är passerade hjortron, tillagade enligt ett eget recept. Ibland självplockade, ibland köpta av dem som valt hjortron-myren före golfbanan.

En sommarhälsning från Norrbotten.

Systrarna Sötas hjortronsås och citronsill

Hjortronsås
• 700 gr hjortron
• 3 dl socker
• 4 dl crème fraîche

Gör så här:
Koka upp hjortronen med sockret när sockret smält och hjortronen har släppt ifrån sig vätskan. Sila genom en sil och spar endast vätskan. Vispa crème fraîchen hård. När vätskan kallnat blanda den med crème fraîchen och servera med den varmrökta laxen och färskpotatisen.


Citronsill
• 3–4 fileade, urvattnade sillfilléer
• Saften av 3 citroner
• 2 kkp socker, lite vatten
• 2 msk klippt dill
• 1 gullök, skivad
• 6–10 grovkrossade kryddpepparkorn
• 2 små tunt skivade morötter
• 1 liten skivad purjolök (ta med det gröna)

Gör så här: 
Blanda till lagen. Häll över den skivade sillen. Rör om och låt sillen stå kallt i två dygn.

  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!