Alla vill bli jämnare. Men ingen blir det, inte ens proffsen. Genrebild: Getty Images

Krönika

Wetterstrand: ”Därför vill du inte bli en jämnare golfare”

Fredrik Wetterstrand förklarar varför ojämnhet är bra, för både proffs och amatörer.

Text: Fredrik Wetterstrand • 2023-03-08 Uppdaterad 2023-03-08

Fredrik Wetterstrand är landslagscoach och tränare på Golfgymnasiet i Halmstad. Han har skrivit krönikor och böcker om träning och prestations­utveckling inom golf i över 20 års tid.

Krönikan publicerades i Svensk Golf nummer 10, 2022. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

Många spelare jag träffar på uppger att de strävar efter jämnhet. De kan exempelvis säga att ”jag behöver inte nödvändigtvis bli bättre, men skulle vilja bli jämnare”. Men när jag själv tittar närmare på de spelare som är bäst i världen på golf konstaterar jag att de inte alls är jämna. Hos dem kan scoren ofta skilja mer än sex slag från en dag till en annan. För dem är det inte heller ovanligt att det skiljer 15 till 20 slag mellan den bästa och sämsta rundan under ett år – alltså precis som för vilken golfare som helst. Det är tveklöst en illusion att man blir jämnare ju bättre man blir. När du blir bättre fortsätter du att vara ojämn, men på en högre nivå.

Intressant är också att jämnhet egentligen är något som missgynnar golfspelare. Oavsett om du är en tourspelare som vill vinna pengar, junior som vill få rankingpoäng eller medelgolfare som vill sänka din handicap kommer du att tjäna på att vara ojämn. På touren är en vinst värd lika mycket som 20 tävlingar där du placerat dig bland de 25 bästa. På juniorrankingen är en vinst värd tio gånger så mycket som en tiondeplats. För medelgolfaren sänks handicap mer av de låga scorerna än vad det höjs av de dåliga.

Rory McIlroys snittscore ­landar ungefär på 68,5 slag i skrivande stund. Om alla hans rundor under ett år hade varit på 68 eller 69 slag hade McIlroy bara tjänat en bråkdel av det han gör nu när det kan pendla mellan 62 och 76 slag.

En viktig insikt är att det i princip inte spelar någon roll hur dåligt det går när det går dåligt i golf. Däremot spelar det väldigt stor roll hur bra det går när det går bra. Det är alltså betydligt bättre att försöka förbättra sin högstanivå än att försöka bli jämnare. Det spelar ingen roll om man ­missar kvalgränsen med två eller 22 slag. Däremot är det jättestor skillnad på att bli trea istället för sjua. I förlängningen innebär det att om du ligger bra till i tävlingen och när det är några hål kvar kommer du att tjäna mer på att göra en birdie än vad du förlorar genom en bogey. Både birdie och bogey innebär ett slags skillnad mot hålets par, men i prispengar eller rankingpoäng har birdien ett högre värde än bogeyn.

Med detta i bakhuvudet borde det bli enklare att acceptera att man är ojämn. Att vara ojämn är det normala i golf. Och det bästa.
Om du trots denna vetskap vill bli en jämnare spelare finns det några enkla sätt att lösa detta. För det första, lämna drivern hemma. Katastrofhål beror nästan alltid på att utslaget var för dåligt. För det andra, slå alltid inspelet mot greenen på den sida där det inte finns några hinder. Oftast är detta kort om greenen. Därifrån får man nästan alltid enkla chippar i uppförsbacke. Hur kul vore det att spela din golf på detta sätt? Det är upp till dig att avgöra.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Fredrik Wetterstrand • 2023-03-08
KrönikaFredrik WetterstrandKrönika
Scroll to Top