När Annika mötte männen
Sörenstam tillsammans med parpartnern Dean Wilson under första rundan av Bank of America Colonial 2003. Foto: Andy Lyons/Getty Images

När Annika mötte männen

Alla ögon var på Annikas Sörenstam under PGA-tävlingen på Colonial 2003.
Kvinnan mot männen.
Aldrig har en golfspelare upplevt samma tryck.

I helgen är det 12 år sen som Annika Sörenstam,  som första kvinna på 58 år, spelade på herrarnas PGA-tour under Bank of America Colonial.
Då, 2003, var Annika Sörenstam är ohotad världsetta på LPGA-touren och med tanke på hennes överlägsenhet hade spekulationer kring huruvida det kunde bli ett möte mellan Sörenstam och Tiger Woods och övriga spelare på PGA-touren börjat växa.

Under en presskonferens fick Sörenstam frågan om hon ville spela en tävling på PGA-touren.
- Det var ju självklart tänkte jag så jag svarade "Ja" på en gång. Det var en perfekt utmaning. Jag hade varit världsetta ett par år och behövde lite extra motivation, säger Annika Sörenstam i en radio-dokumentär som Radiosporten gjorde 2014. 

Inbjudningarna kom snabbt in och Annika valde Bank of America Colonial i Dallas. Uppståndelsen var enorm – men det var långt ifrån alla som var positiva. 

Vijay Singh var glad över att Annika Sörenstam skulle spela en tävling på PGA-toouren. Foto: Al Messerschmidt/Getty Images Sport

"Jag vill att hon ska missa kvalgränsen. Varför? För hon hör inte hemma här" – Vijay Singh till nyhetsbyrån AP dagarna före tävlingen. 

Foto: Scott Halleran/Getty Images Sport Classic

Amerikanen Nick Price var inte heller han nöjd och tyckte att allt "stinker av publicitet".

Så kom torsdagen och första utslaget. Sörenstam hade blivit lottad att börja på de bakre hålen och slog ut ifrån hål tio – men hon var inte ensam på plats.

Drygt 80 procent av alla åskådare under torsdagen hade letat sig till tionde tee för att se det historiska utslaget.
- Det var en hel del folk där. Man blev nästan blind av alla kameror, men jag försökte koncentrera mig på att träffa fairway. Men det är klart att man var nervös, säger Sörenstam i radiodokumentären.

Det blev två dagar av intensiv bevakning från åskådare och Tv. Efter en 71-runda, ett över par, och en 74-runda under andra dagen tog äventyret tyvärr slut. Sörenstam klarade av kvalgränsen.
På den efterföljande presskonferensen kunde Sörenstam inte hålla tillbaka tårarna. 

 

Sörenstam bröt ihop under presskonferensen efter att han missat att klara kvalgränsen. Foto: Scott Halleran/Getty Images Sport

"Varför jag gråter, jag vet inte...jag ville inte att det skulle ta slut. Killarna jag spelade med var så snälla" - Sa en gråtades Sörenstam under presskonferensen. 

Tillslut blev det en delad 96:e plats och totalt fem över par, eller 145 slag. Trots besvikelsen över den missade kvalgränsen var Annika stolt över han presterat.
- Det hade pratats mycket golf, det pratats mycket damgolf. Det pratades mycket om tjejsporter överhuvudtaget. Det var en intressant debatt de där månaderna.

Trots att hon inte klarade kvalgränsen var de flesta kritiker och spelare överens. Annika Sörenstam hade visat att kvinnor kan mäta sig med herrarna.

- Jag tyckte att det hon gjort för golfen som sport och för kvinnor var helt makalöst. Det krävdes otroligt mycket mod för att göra det, har vännen och träningskompisen Tiger Woods sagt om Sörenstams deltagande.

Och som den erkände golfjournalisten, Ron Sirak, skrev dagarna efter tävlingen:

"Annika is no longer a female golfer, she's a golfer"

Annika Sörenstam tillsammans Jesper Parnevik och Sergio Garcia under en träningrond inför Bank of America Colonial. Foto: Scott Halleran/Getty Images

Följ det viktigaste, bästa och mest underhållande inom golfvärlden - gilla GolfDigest Sverige på Facebook!

  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!