Golfens största ungdomstävling firar 40 års jubileum
Elsa Lundquist puttar medan Filippa Möörk passar flaggan. Foto: Göran Söderqvist.

Golfens största ungdomstävling firar 40 års jubileum

Här började de sin karriär, golfproffs så som Annika Sörenstam, Jesper Parnevik, Henrik Stenson och Anna Nordqvist. I år firar Skandia Cup, världens största ungdomstävling i golf, 40 år.

Skandia Cup har kallats för världens största ungdomstävling i golf och lockar varje år tusentals barn och ungdomar på de svenska golfklubbarna. Ända sedan den första riksfinalen spelades en blöt septemberdag 1976 på Täby Golfklubb har Skandia Cup varit ett begrepp inom svensk golfsport – och en viktig faktor som har bidragit till att Sverige under de senaste decennierna varit en av världens mest framträdande golfnationer.

I år fyller tävlingen 40 år och 4 000 barn och ungdomar beräknas pegga upp på någon av de 250 arrangörsklubbarna. I många fall blir Skandia Cup det första mötet med tävlingsgolfen och debuten sker ofta som en del av ett golfläger på hemmaklubben i en miljö fylld av glädje, gemenskap och uppmuntran.

Skandia Cup spelas på en bana som är anpassad efter ålder, utveckling och spelskicklighet. Det betyder allt från en puttävling till 30 meter långa hål eller stora fullängdsbanor för de bästa. Att tävlingen är både för bredd och elit är en av nycklarna till Skandia Cups succé genom åren och många är de cupspelare som blivit livslånga golfare.

För de bästa väntar gruppkval, regionkval och slutligen riksfinal där Sveriges bästa tjejer och killar i åldersklasserna 13, 14, 15 och 16 år koras. Årets final avgörs på Landskrona Golfklubb i vackra Borstahusen, 29-30 augusti.

Segrarna i Skandia Cup bildar senare på hösten det landslag som möter Danmark och Norge i en landskamp om vilka som är bäst i Norden.

  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!