Bro Hof Stadium Course avancerade 45 placeringar när World Golfs världsranking släppte årets lista över världens bästa banor. Foto: Karin Klarström

Följa

Stort kliv för Bro Hof på världsrankingen

När tidningen Golf World nyligen offentliggjorde sin ranking över världens topp-100 greenfeebanor stod det klart att svenska Bro Hof Stadium Course tagit ett rejält kliv i listan. Från förra årets 99:e placering klättrade man till 54: plats.

Text: Marcus Lindgren • 2012-11-06 Uppdaterad 2012-11-06

När Bro Hof Stadium Course tidigare i år stod som värd för Nordea Masters var det tredje gången i följd som klubben arrangerade Europatourtävlingen, och i vanlig ordning öste spelarna beröm över banans oklanderliga kondition. Ägare Björn Örås menar att den uppmärksammade tävlingen till stor del bidragit till frammarschen i rankinglistorna, och han tror på fortsatt avancemang.

– När vi står som värd för Nordea Masters säger spelarna alltid att det är den bästa banan som de spelar på touren. Så jag tror absolut att det går att fortsätta att avancera på rankingen och det är förstås väldigt kul. Det är klart att vi hoppas kunna klättra en bra bit uppåt, säger Björn Örås.

– Jag tror också att det har stor betydelse att vi nu blivit välkända i världen, fortsätter Örås. Vi är förmodligen en av de nyaste banorna på rankingen och det tar ju alltid några år innan man blir känd. Där tror jag att Nordea Masters har haft stor betydelse, att vi har presenterat banan i så pass fin kondition varje år – det betyder mycket.

För Bro Hof Slott innebär den höga rankingplaceringen inte bara ett kvitto på banans kvalitét, det betyder även än mer uppmärksamhet hos golfare och i förlängningen fler besökare.

– Det är jätteviktigt att vara med på sådana här listor, det finns ju ett jättestort kommersiellt värde i detta, berättar Örås. Greenfeespelare väljer ju ofta de banor som är högt rankade. Sen tycker jag att det är väldigt skoj att Sverige får uppmärksamhet; generellt sett så tycker jag att vi har många fina banor som inte uppmärksammas tillräckligt.

Skottland toppar listan
Med sina 23 banor på rankingen står USA som det landet med flest banor representerade på listan. Högst upp återfinns dock Royal County Down Golf Club på Nordirland. Därefter följer amerikanska Bandon Dunes och skotska Turnberry. Men enligt Björn Örås kan de snart få sällskap av den svenska toppbanan.

– Jag vet att vi kan vara med däruppe i toppen. På många av de banor som ligger högst upp på listan skiljer sig konditionen inte alls från Bro Hof. Det är andra faktorer som spelar in som banans läge och layout och det är ju alltid en smaksak, men vad gäller banans skick däremot är det inte lika mycket tycke och smak som spelar in och där ligger vi i den absoluta världstoppen.


Text: Marcus Lindgren • 2012-11-06
FöljaNyheter
Rulla till toppen