5de40eabd3405

Artiklar

”Levla-systemet” ska locka ungdomar till golfklubben

Golfklubben har bestämt sig för att locka fler ungdomar.

Text: CM Hellsten • 2018-05-04 Uppdaterad 2019-12-12

Kristianstads Golfklubb ligger i det lilla kustsamhället Åhus två mil söder om staden. Där har 36-hålsanläggningen genomgått ett ansiktslyft. Pierre Fulke och Adam Mednickson fick uppdraget att renovera den Östra slingan som länge varit ansedd som en av Sveriges verkliga klassiker.
När Golf Digest i slutet av 2017 rankade Sveriges 50 bästa banor kom Kristianstads Östra på sjunde plats.
Och i hela Skåne hamnade bara Falsterbo och Barsebäcks Masters Course före.

Här är Sveriges 50 bästa banor

Det är inte bara på banan det hänt nya saker på Kristianstads GK. Ett nytt träningscenter finns på plats och så inför klubben ett “level-system” för att locka för ungdomar till golfen.
– Att “levla”, ett verb många i den äldre generationen inte har någon aning om vad det betyder. Medan de yngre använder det nästan varje dag. I alla fall de som spelar mycket datorspel. Ett ord som betyder att man utvecklar egenskaperna hos sin spelkaraktär till en ny nivå. Att sakta men säkert öka sina färdigheter är något som stämmer bra in på golfen. Trots detta finns det inte alls samma upplägg på golfbanan som i datorspelsvärlden. Något Kristianstads Golfklubb försöker få ändring på, säger David Green.

Nyrenoverade Åhus och mysiga Österlen

Head pron David Green utvecklar resonemanget så här:
– Vi försöker lära barn att det ska vara kul att träna. Och vill att detta ska leda till att de kommer ut på banan och får sitt handicap snabbare. Golf ska spelas på banan och inte på rangen men för många tar det lång tid innan man kommer dit. Därför har vi försökt hitta ett sätt som gör träningen kul. Istället för att de tycker golf är svårt och långtråkigt kommer de hit med en målsättning varje gång och tycker därför golf är det roligaste som finns, säger David Green.

Rösta på Sveriges bästa golfstad: Västerås-Malmö-Karlskrona-Kristianstad

“Level Up-systemet” innebär att barnen får en bricka med olika färger beroende på vilken nivå man uppnått. Något som kan liknas vid kampsport där man får färg på bälte efter nivå. Varje torsdag arrangerar klubben familjekvällar då barnen tar med sig föräldrar, far- och morföräldrar för att umgås och “levla”.
– Barnen får ett klistermärke med en tumme upp, att sätta på sin bricka på varje torsdagsträning. Efter fyra klistermärken på sin bricka har barnet klarat nivån och kan därigenom “levla” till en ny färg. Efter att barnet nått den högsta nivån ska han eller hon vara tillräckligt duktig för att ta få sitt gröna kort och kan samtidigt se tillbaka på den roliga startsträckan med “level-systemet”.


Text: CM Hellsten • 2018-05-04
ArtiklarKristianstads GKSvenska golfbanor
Scroll to Top