Kommer du ihåg de här klassiska klubborna?
Foto: Andrew Redington/Brian Bahr/Allsport

Kommer du ihåg de här klassiska klubborna?

Great Big Bertha Driver
Första versionen av Big Bertha släpptes redan 1991 och blev direkt en storsäljare. Great Big Bertha släpptes ett par år senare och kom att bli den driver som dominerade i golfbagarna landet över. Ett tag var det som om det stack upp en Great Big Bertha i var och varannan bag.
Om du är jakt efter en "ny" driver hittar du en Great Big Bertha för runt 300-400 kronor – och som du ser i filmen här nedanför är det inte särskilt stor skillnad mellan en gammal och en ny Big Bertha.


Callaway Big Bertha Järnklubbor

Hand i hand med Big Bertha-drivern gick järnklubborna. Där fanns dels de vanliga Big Bertha-järnen med det röda sigillet, men lite senare kom även X-12 som hade ett grönt sigill vilket några av er säkert kommer ihåg. Klubborna var revolutionerande på sin tid och hjälpa många amatörer att nå bättre scorer med sina förlåtande klubbhuvuden.


Ping Zing 2 Järnklubbor

Vilken formgivning! Det här var klubborna man suktade efter när man som finnig tonåring stod och fingrade på klubbor i den lokala proshopen. De såg så coola ut med sin speciella design och sin opolerade yta. Huruvida de var bra att spela med låter vi vara osagt för ingen av oss fick chansen att pröva dem. Men än idag drömmer vi om att byta ut vårt nya, mer moderna set mot ett betydligt coolare men säkert också mer svårspelat Ping Zing 2.


King Cobra II Järnklubbor
1996 släpptes King Cobra II Oversize med ingen mindre än Greg Norman, dåvarande världsetta, som ansiktet utåt. Dock blev 97 sista året som Norman låg höst upp på världsrankingen och därefter gick det snabbt utför. För Cobra gick det dock bättre. 1996 inledde man året som den ledande tillverkaren av Oversized-klubbor och var ett av fåtal varumärken som tillsammans kontrollerade 75 procent av marknaden. 


TaylorMade Burner Driver

Callaway hade sin Big Bertha-serie så TaylorMade var tvungen att kontra. Svaret blev Burner Bubble. 1995 släpptes den första versionen och förutom det kopparfärgade klubbhuvudet introducerades även Bubble Shaft, ett skaft som hade en liten "bubbla" precis innan greppet började. Om det hade någon riktig funktion förutom att locka in eventuella köpare låter vi vara osagt men succé blev det. 


Titleist Titanium 975D Driver

Tigers val av driver i slutet av 90-talet. Behöver vi säga mer? Titleist driver var möjligtvis inte lika cool som den "gigantiska" Great Big Bertha men vad spelade det för roll när Woods pangade iväg bollen längre än de flesta med sin 975D. Och så ljudet! Lyssna bara här nedanför:


Ping Zing 2-putter

Ping hade en längre tid levererade putters av världsklass och Ping Zing 2 var inget undantag. Klubbhuvudet var större än vanliga putters så det syntes om hade puttern i bagen – och det var viktigt. Idag när de flesta putters ser ut som ett rymdskepp eller åtminstone en del av ett rymdskepp finns det dagar då man längtar tillbaka till tiden då de här bestarna härskade på greenerna.


Callaway War Bird-putter

Eller sköldpadde-puttern om man så vill. Belönad med en design som man antingen hatade eller älskade. Enligt obekräftade uppgifter bytte skribenten av denna lista sin Ping-putter mot en War Bird-puttern. Ett beslut som personen sedan ska ha ångrat resten av sin golfkarriär då det visade sig vara den sämsta puttern i världshistorien(OBS! En väldigt objektiv bedömning).

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få golfdigest.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!