Ludvig Åberg var het med puttern och het på första nio hålen under sin majordebut som slutade med andra plats i The Masters på Augusta National Golf Club. Foto: Getty Images

Statistik

Det bör skrämma Åbergs konkurrenter inför kommande Masters 

Ludvig Åberg imponerade i The Masters. Här är några saker som stack ut.

Text: Olof Åsgård • 2024-04-15 Uppdaterad 2024-04-15

Antalet positiva saker som skedde under Ludvig Åbergs majordebut går knappt att räkna. Här är bara ett par saker som Åberg stod för i sitt första Mastersframträdande och som bådar väldigt gott för framtiden.

Bästa på greenerna!

Datagolf.com:s siffror visar att Ludvig Åberg var bäst av alla i Strokes Gained Puttning sett till hela tävlingen (+2.0 slag). Han var sjua i puttning första ronden, åtta andra ronden, 27:a tredje ronden och etta sista ronden. Sista ronden tjänade 24-åringen hela +3.19 slag på greenerna.

Som jämförelse tjänade vinnaren Scottie Scheffler bara +0.45 slag i puttning under hela tävling och amerikanen var 22:a i fältet på greenerna. Schefflers segerrecept var istället bra spel från tee (+1.37) och inspel (+0.78) uppbackat av strålande närspel (+1.97 slag). 

Krossade första nio!  

Ludvig Åberg gick första nio hålen totalt nio under par och andra nio två över par. Scottie Scheffler gick fyra under första nio och sju under andra nio.
För inte så många år sedan formulerades spelarnas övergripande spelplan i The Masters ungefär så här: Håll i spelet första nio, gasa andra nio.
Eftersom spelarnas slaglängder har ökat så har Augusta National Golf Club främst fokuserat på att förlänga hålen på sista nio de senaste åren. Det har absolut gjort att dessa hål blivit svårare.
När Tiger Woods vann 1997 på 18 under par, gick han totalt två under par första nio hålen och 16 under par andra nio.

Åbergs nio under par på första nio stod ut i år, men fem spelare har gått de hålen tolv under par totalt i Mastershistorien (senast Chris DiMarco 2005 och samtliga skedde före hål 2 och 5 förlängdes).
Åbergs nio under par hör definitivt till ovanligheterna, och att en nykomling presterar sådana siffror på första nio hålen är mycket respektingivande och prestationen bör skrämma Åbergs konkurrenter inför kommande The Masters. Fixar han sista nio hålen och parfemmorna ännu lite bättre nästa gång så blir svensken svårstoppad.

Åbergs andraplats i siffror

Se förklaring för Strokes Gained (SG) längre ner.

SG Totalt

1. Scottie Scheffler, +457 slag
2. Ludvig Åberg, +3.57 

SG Från Tee

2. Scottie Scheffler, +1.37
5. Ludvig Åberg, +1.27 

SG Inspel

13. Ludvig Åberg, +0.88
14. Scottie Scheffler, +0.78

SG Runt green (närspel)

1. Scottie Scheffler, +1.97
51. Ludvig Åberg, -0.58 

SG Puttning 

1. Ludvig Åberg, +2.00 
22. Scottie Scheffler, +0.45

Ludvig Åberg -7

Eagle: 0
Birdie: 17
Par: 47
Bogey: 6
Dubbelbogey: 2
Greenträffar: 44/72, 61 procent
Fairwayträffar: 44/56, 79 procent
Par 3: –1
Par 4: E
Par 5: –6

Scottie Scheffler, -11

Eagle: 1
Birdie: 20
Par: 41
Bogey: 9
Dubbelbogey: 1
Greenträffar: 46/72, 64 procent
Fairwayträffar: 44/56, 79 procent
Par 3: –2
Par 4: E
Par 5: –9

Så funkar Strokes Gained

Strokes gained etablerades av amerikanske ekonomiprofessorn Mark Broadie. Modellen har revolutionerat golfsportens sätt att mäta statistik och har använts bredare på PGA Tour sedan 2010 för att kunna mäta mer exakt hur spelarna presterar i olika delar av spelet.
Det som gör strokes gained effektivare än traditionell statistik är att modellen kan isolera och bedöma individuella slag var för sig. Traditionell statistik, som greenträffar och antal puttar, påverkas ofta av faktorer som inte är avsedda att inkluderas i det man försöker mäta. Exempel på detta är att en spelare i många fall har fler puttar om spelaren ­träffar fler greener men det betyder inte nödvändigtvis att spelaren puttat sämre. Slår du dåliga utslag får du oftast få greenträffar, och det i sin tur ger oftast färre puttar – eftersom du slagit chippar nära hål.

De senaste åren har genomslaget för strokes gained varit enormt och många proffs väger in statistiken när de planerar sitt spelschema och träningsupplägg.
Räknesättet fungerar så här:
Från olika positioner på banan har man räknat ut spelarnas snittscore/riktmärken, alltså det förväntade antalet slag det tar dem därifrån och i hål, exempelvis 4,0 slag.
Låt säga att en spelare slår från den positionen och hamnar på en ny position längre fram där riktmärket är 2,8 slag för att fullfölja hålet, då blir uträkningen så här:
4,0 (riktmärke från ursprungspositionen)
– 2,8 slag (riktmärke nya positionen)
– 1 slag (slaget som just slogs)
= + 0,2 slag på slaget som just slogs.
Spelarens prestation var alltså 0,2 slag bättre än riktmärket.
Hade nya positionen haft ett riktmärke på 3,2 slag hade spelaren istället förlorat 0,2 slag.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-15
TournyttAugusta NationalLudvig ÅbergScottie SchefflerThe MastersTournytt
Scroll to Top